Tarih:

Paylaş:

Batı’nın Söylemleri Kuzey Kore İçin Caydırıcı mı?

Benzer İçerikler

Bu yazı şu dillerde de mevcuttur: English Русский

Kuzey Kore’nin beş yıl aradan sonra Japonya üzerinden gerçekleştirdiği ilk füze denemesi, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Güney Kore ve Japonya tarafından birçok kınama ve ortak tatbikat hamlesiyle yanıtlanmıştır.[1] Fakat tüm bu cevaplar, Pyongyang Hükümeti’ni caydırmamış; bilakis Kuzey Kore’nin daha sert hamleler yapmasına yol açmıştır.

Hatırlanacağı üzere, 4 Ekim 2022 tarihinde ABD Başkanı Joe Biden ve Japonya Başbakanı Fumio Kişida, 25 dakikalık bir telefon görüşmesi yapmış ve bunun akabinde Biden, Pyongyang’ın füze denemesini Japonya’nın güvenliğine yönelik ciddi ve yakın bir tehdit olarak nitelendirmiş ve yaşanan gelişmeyi, ciddi bir meydan okuma şeklinde yorumlamıştır.[2]

Beyaz Saray’ın yaptığı açıklamada, “ABD ve Japonya, acil ve uzun vadeli tepkilerini hem uluslararası toplumla hem de Güney Kore’yle koordineli bir şekilde hayat geçirecektir.” denilmiştir.[3] Kişida ise görüşmenin ardından “Birleşmiş Milletler (BM) yaklaşımlarıyla birlikte Kuzey Kore’ye ciddi ve sert bir mesaj göndermek istiyoruz.” açıklamasında bulunmuştur.[4] Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in de “pervasız faaliyetler” olarak adlandırdığı Kuzey Kore’nin nükleer denemelerine yönelik ABD, Japonya ve Güney Kore’nin nasıl bir karşılık vereceği ve BM’nin ne gibi adımlar atacağı belirsizdir.[5]

Aslında Pyongyang yönetimi, nükleer programları ve denemeleri nedeniyle çeşitli dönemlerde BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) sert yaptırımlarıyla karşılaşmıştır. Fakat bu yaptırımlar karşısında Moskova ve Pekin’in desteğini alarak bir denge kurabilmiştir. Ancak mevcut durumda şartlar geçmişten farklıdır. Çünkü Kuzey Kore’nin Ukrayna’daki savaş nedeniyle Rusya’dan ve Tayvan Krizi sebebiyle de Çin’den destek alması oldukça zordur. ABD Başkanı Biden ise Ukrayna Savaşı, enflasyon ve ara seçimler gibi konularla meşguldür. Bu sebeple Kuzey Kore’nin nükleer denemelerinin Washington için bir öncelik haline gelmesi pek mümkün değildir. Haliyle Kuzey Kore’nin hem müttefik hem de hasım edinme bakımından uluslararası arenada yalnız kaldığı ve eylemlerinin yalnızca bölgesel bir etki yarattığı söylenebilir.

Washington, müttefikleriyle askeri işbirlikleri yaparak Kuzey Kore’yi caydırmaya çalışırken; Pyongyang’ın nükleer programını dizginleyebilmek için diplomatik yollara da başvurmaktadır. Nitekim 9 Eylül 2022 tarihinde Beyaz Saray Basın Sekreteri Karine Jean-Pierre, ABD’nin Kuzey Kore’ye karşı düşmanca bir niyet beslemediğini ve Washington’un Pyongyang’la diplomatik çözüm yolları aradığını belirtmiştir.[6] Buna rağmen Prongyang, bölgenin istikrarını tehlikeye sokacak adımlar atmaktan imtina etmemektedir.  

Diğer taraftan Kuzey Kore’nin füze denemelerinden rahatsız olan bölge başkentlerinin başında Tokyo gelmektedir. Çünkü son denemede de Japonya hedef haline gelmiştir. Bu kapsamda Japonya Savunma Bakanı Yasukazu Hamada, füzenin Hwasong-12 isimli bir uzun menzilli kıtalararası balistik füze olduğunu ve 4.600 km menzilinin bulunduğunu söylemiştir.[7] Bu da mevcut denemeyi, bir Kuzey Kore füzesinin standart bir yörüngede kat ettiği en uzun mesafeli deneme yapmaktadır. Zira geçmiş dönemlerde Pyongyang’ın uzun menzilli nükleer füze testleri, komşu ülkelerin üzerinden uçmaması için genellikle yüksek yörüngeler kullanılarak gerçekleştirilirmiştir. Fakat son testin zımnen de olsa Japonya’nın hedef alınarak gerçekleştirilmesi, aslında Kuzey Kore’nin caymak bir yana; provoke olduğunu göstermektedir.  

Kuzey Kore, bu yıl içerisinde şimdiye kadar kırktan fazla füze içeren yirminin üzerinde test gerçekleştirmiştir.[8] Fakat Japonya üzerinden yapılan habersiz fırlatma hem ülke halkını tehlikeye atması hem de uzun menzilli kıtalararası bir balistik füzenin kullanılması bakımından, daha kısa menzilli füzeler içeren ve herhangi bir ülkeyi hedef almayan diğer denemelere nazaran çok daha sert ve ciddi bir hamledir. Bu durum, Kuzey Kore’nin tehdit seviyesini ne kadar yükseltebileceğini ve Pyongyang’a karşı yapılan hamlelerin, Kim yönetimini caydırmaktan uzak olduğunu gözler önüne sermektedir.

Aynı zamanda Kuzey Kore’nin son nükleer hamleleri, sürpriz veya beklenmedik bir durum değildir. Nitekim Kim, 2021 yılının Ocak ayında, Kore İşçi Partisi’nin 8. Kongresi öncesinde yaptığı açıklamada, savaş alanında kullanılmak üzere daha küçük taktiksel nükleer bombalar, daha uzun menzilli, katı yakıtlı ve denizaltından fırlatılabilen balistik füzeler ve birden fazla savaş başlığı taşıyabilen silahlar da dahil olmak üzere, gelişmiş yeni silahların üretilmesi ve denenmesi noktasındaki niyetini ortaya koymuştur.[9] Daha sonra da Kuzey Kore, kıtalararası balistik füzelerini ve ürettiği yeni bileşenleri denemeye başlamıştır. Söz konusu durum, Pyongyang’ın fırsatını bulduğu ve ortamın uygun olduğu dönemlerde, denemelerini hızlandıracağının ipucunu vermiştir. Nitekim ABD’nin iç sorunları, Ukrayna Savaşı, Tayvan Krizi ve BMGK’nın konsolidasyon eksikliği sebebiyle Kim yönetimi, bu fırsatı yakalamıştır. Dolayısıyla mevcut nükleer testler ve bunların ardışıklığı sürpriz değildir.

Tüm bunların yanı sıra bahsi geçen durum, Kuzey Kore’nin söz konusu denemeleri ABD’nin dikkatini çekmek için yapmadığını, uluslararası toplumun duruşundan bağımsız olarak İşçi Partisi’nin 8. Kongresi’ndeki hedefleri üzerinde çalıştığını göstermektedir.

ABD ve müttefikleri için gönderilen sert mesajlar bir birlik duygusu yaratabilir; fakat Kuzey Kore’yi nükleer denemelerine devam etmemesi noktasında askeri olarak caydırmak, pek mümkün gözükmemektedir. Nitekim Pyongyang’ın Japonya üzerinden gerçekleştirdiği denemenin ardından Güney Kore ve ABD, Japon Denizi’ndeki sahte hedefleri karadan karaya füzelerle vurmuş ve hem Güney Kore hem de Japonya orduları ABD’yle ortak hava tatbikatı düzenlemiştir.[10] Daha sonra da nükleer enerjili uçak gemisi USS Ronald Reagan, Kore Yarımadası’nın doğusundaki sulara konuşlandırılmıştır.[11] Geçmişteki emsaller de dikkate alındığında, Kuzey Kore’nin tüm bu eylemleri bir işgal provası olarak algılaması ve daha fazla tahrik olması beklenebilir. Yani Washington ve müttefiklerinin faaliyetlerine karşı Kuzey Kore, denemelerine devam edecektir.

Sonuç olarak, Batı’nın herhangi bir hamlesinin veya söyleminin Kuzey Kore’yi caydırması mümkün gözükmemektedir. Özellikle de Batı’nın farklı kriz alanlarına dair meşguliyeti devam ettikçe, Kuzey Kore’nin bu boşluktan faydalanmaya devam edeceği öngörülebilir.


[1] “U.S., Japanese Fighter Jets Carry Out Drills After North Korea Missile Launch”, Reuters, https://www.reuters.com/world/asia-pacific/us-japanese-fighter-jets-carry-out-drills-after-north-korea-missile-launch-2022-10-04/, (Erişim Tarihi: 04.10.2022).

[2] “Kishida, Biden to Boost Japan-U.S. Deterrence Over North Korea Launch”, Kyodo News, https://english.kyodonews.net/news/2022/10/0ffb6afebdd0-urgent-kishida-biden-to-hold-phone-talks-tues-over-n-korea-missile-source.html?phrase=entry%20ban%20&words=, (Erişim Tarihi: 05.10.2022).

[3] “Biden, Kishida ‘Strongly’ Condemn North Korea Missile Test That Overflew Japan”, Ani News, https://www.aninews.in/news/world/us/biden-kishida-strongly-condemn-north-korea-missile-test-that-overflew-japan20221005044918/, (Erişim Tarihi: 05.10.2022).

[4] “Kishida, Biden Eye Stronger Deterrence After Missile Launch”, The Asahi Shimbun https://www.asahi.com/ajw/articles/14735420, (Erişim Tarihi: 05.10.2022).

[5] “China, Russia at Odds with US over UN Meeting on North Korea”, Reuters, https://www.reuters.com/article/northkorea-missiles-un-idAFKBN2QZ1I7, (Erişim Tarihi: 04.10.2022).

[6] “U.S. Seeks Diplomacy with North Korea, White House Says”, Reuters, https://www.reuters.com/world/us-seeks-diplomacy-with-north-korea-white-house-says-2022-09-09/, (Erişim Tarihi: 04.09.2022).

[7] “North Korea Fires Ballistic Missile over Japan for First Time Since 2017”, Japan Times, https://www.japantimes.co.jp/news/2022/10/04/national/north-k, (Erişim Tarihi: 04.10.2022).

[8] “North Korea’s Arsenal Has Grown Rapidly. Here’s What’s in It”, NY Times, https://www.nytimes.com/article/north-korea-arsenal-nukes.html, (Erişim Tarihi: 04.10.2022).

[9] “Kim Jong Un Declares North Korea Will Advance Nuclear Capabilities”, The Diplomat, https://thediplomat.com/2021/01/kim-jong-un-declares-north-korea-will-advance-nuclear-capabilities/, (Erişim Tarihi: 12.01.2022).

[10] “US Warships, With South Korea and Japan, Train to Shoot Down North Korean Missiles”, ABC News, https://abcnews.go.com/Politics/us-warships-south-korea-japan-train-shoot-north/story?id=91109679, (Erişim Tarihi: 07.10.2022).

[11] “US To Redeploy Nuclear-Powered Aircraf Carrier in South Korean Waters”, AA, https://www.aa.com.tr/en/asia-pacific/us-to-redeploy-nuclear-powered-aircraft-carrier-in-south-korean-waters/2702821, (Erişim Tarihi: 05.10.2022).

Zeki Talustan GÜLTEN
Zeki Talustan GÜLTEN
Zeki Talustan Gülten, 2021 yılında Yalova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden “Amerikan Dış Politikası” başlıklı bitirme teziyle ve 2023 yılında da Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Dış Ticaret bölümünden mezun olmuştur. Halihazırda Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı’nda Tezli Yüksek Lisans öğrenimine devam eden Gülten, lisans eğitimi esnasında Erasmus+ programı çerçevesinde Lodz Üniversitesi Uluslararası ve Politik Çalışmalar Fakültesi’nde bir dönem boyunca öğrenci olarak bulunmuştur. ANKASAM’da Asya-Pasifik Araştırma Asistanı olarak çalışan Gülten’in başlıca ilgi alanları; Amerikan Dış Politikası, Asya-Pasifik ve Uluslararası Hukuk’tur. Gülten, iyi derecede İngilizce bilmektedir.