İtalya’nın G7 Dönem Başkanlığı

Paylaş

Bu yazı şu dillerde de mevcuttur: English Русский

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İtalya, Japonya, Almanya, İngiltere, Fransa ve Kanada’dan oluşan G7’nin 2024 yılı dönem başkanlığını İtalya yapacaktır. G7’nin bu yılki gündem maddelerinin; Orta Doğu’daki çatışma, gıda güvenliği, iklim değişikliği, Afrika’da kalkınma, Çin’le ilişkiler ve yapay zeka olması beklenmektedir.[1] Bir diğer önemli konu da Ukrayna’daki savaş olacaktır. İddialara göre G7, Ukrayna’ya verilen desteğin Brüksel ve Washington’daki siyasi çekişmeler yüzünden sönümlenmesine izin vermeyecektir.

Avrupa hükümetleri arasında siyasi spektrumun sağında bulunan İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin Avrupa Birliği (AB) içerisinde de şu an var olan liberal demokrat kimliği daha geleneksel bir “Beyaz Avrupalılık” kimliğine dönüştürme çabası, 2024 yılında AB içerisindeki temel tartışma maddelerinden biri olacaktır. Bu bağlamda, Ukrayna’ya verilen desteğin “ahlaki” kapsamının Batı içerisinde tartışmaya açılacağı söylenebilir.

2024 yılında G7’de irdelenecek konulardan biri de yapay zekâ olacaktır. Yapay zekanın yarattığı tehlikelerin İtalya’nın G7 başkanlığı için kilit bir konu olacağı ve 13-15 Haziran tarihlerinde Puglia’da yapılacak zirvede konuya dair bir oturum ayrılacağı söylenmektedir. İtalya, yapay zekanın istihdam ve eşitsizlik üzerindeki etkisine odaklanmak ve aynı zamanda teknolojinin gelişimi için “etik korkuluklar” oluşturmak istemektedir. Roma ayrıca yapay zeka konusunda daha fazla G7 koordinasyonu sağlamak için bir yönlendirme komitesi oluşturulmasını önerecektir.[2]

Afrika’nın kalkınmasının desteklenmesinin de G7’nin ana temalarından biri olacağını söyleyen Başbakan Meloni, göçmenleri Avrupa’ya gitmekten caydırmak için yerel ekonomilerin ve yaşam standartlarının artırılmasının hayati önem taşıdığını söylemiştir:[3]

Afrika’da yapılması gerektiğini düşündüğüm şey hayırseverlik değil. Afrika’da yapılması gereken yağmacılar olarak değil eşitler olarak işbirliği ve ciddi stratejik ilişkiler kurmaktır. Afrika’da yapılması gereken ‘göç etmek zorunda kalmama’ hakkını savunmaktır… ve bu da yatırımlar ve bir strateji ile yapılır.

9-10 Eylül 2023 tarihlerinde Yeni Delhi’de gerçekleştirilen G20 Liderler Zirvesi sonrasında basın açıklaması gerçekleştiren Meloni, G20’de de Afrika’nın temel gündem maddeleri arasında olduğunu ve bu durumun G7 başkanlıkları döneminde de süreceğini açıklamıştır:[4]

Dünkü genel oturumda Afrika’nın, konuşmaların merkezinde yer alması tesadüf değil. Biz Avrupa Birliği (AB) liderleri ve Afrikalı liderlerin bulunduğu toplantıya katıldık. Özellikle Sahel’de artan istikrarsızlıktan bahsedildi. Göç üzerine konuşuldu. Yatırımlara değinildi, gıda krizinden konuşuldu. Ülkelerle işbirliğinin artırılması arzusu da var. Afrika, gelecek yıl İtalya’nın G7 Dönem Başkanlığı’nda temel konulardan biri olacak.

Afrika’dan Avrupa’ya artan göç konusunda endişeli siyasi aktörlerden birisi olan Georgia Meloni’nin her fırsatta Afrika’nın kalkınmasına değinmesi tesadüf değildir. Göçmenlerin oluşturacağı demografik değişim Başbakan Meloni’nin siyasi pozisyonundaki “İtalyanlık” ve “Avrupalılık” konseptleriyle uyuşmamaktadır. Afrika’ya yapılacak yatırımların göç dalgasını hafifletmesini uman Meloni’nin, halihazırda Batı’daki kültürel hegemonyanın teşvik ettiği liberal demokrat bakış açısıyla kurulan “çok kültürlülük” konseptiyle yaşayacağı çatışma, ileriye dönük olarak Avrupa kamuoyunda kamplaşmaya neden olacaktır.

Georgia Meloni’nin küresel siyasette gündem oluşturduğu konulardan biri de Hamas-İsrail çatışmasıdır. Meloni, 24 Ocak 2024 tarihinde yaptığı açıklamada, kısa bir süre önce bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasına karşı olduğunu yineleyen İsrailli mevkidaşı Benjamin Netanyahu ile aynı fikirde olmadığını söylemiştir.[5] Meloni parlamentoda yaptığı konuşmada “İtalya her zaman bir Filistin devletini desteklemiştir, bu nedenle İsrail Başbakanı’nın bu konudaki görüşünü paylaşmıyorum” demiştir.

Sonuç olarak İtalya’nın 2024 yılı G7 Dönem Başkanlığı sürecinde kendi gündemini oluşturması ve AB başta olmak üzere diğer ülkelerle kurduğu diyaloglarda kendi “Avrupa güvenliği” konseptini empoze etmesi beklenmektedir. Ukrayna’ya desteği teşvik etmesi, yapay zekanın işgücü piyasasında zorluk yaratmaması için regüle edilmesi, Afrika’dan gelen göç dalgalarının engellenmesi ve Orta Doğu’daki çatışmaların çözümüne ilişkin çabaları, bu bağlamda okunabilir.


[1]Balmer, C., et al, “Italy looks to use G7 chair to boost support for Ukraine, scrutinise AI”, Reuters, https://www.reuters.com/world/italy-looks-use-g7-chair-boost-support-ukraine-scrutinise-ai-2024-01-23/, (Erişim Tarihi: 24.01.2024).

[2] Aynı yer.

[3]Vagnoni, G., “Italy to put Africa development, AI at heart of its G7 presidency”, Reuters, https://www.reuters.com/world/europe/africa-ai-be-key-g7-issues-italy-meloni-says-2024-01-04/, (Erişim Tarihi: 24.01.2024).

[4] Seçkin, B., “İtalya Başbakanı Meloni: Afrika, gelecek yıl İtalya’nın G7 Dönem Başkanlığı’nda temel konulardan biri olacak”, Anadolu Ajansı, https://www.aa.com.tr/tr/dunya/italya-basbakani-meloni-afrika-gelecek-yil-italyanin-g7-donem-baskanliginda-temel-konulardan-biri-olacak/2988441, (Erişim Tarihi: 24.01.2024).

[5] “Italy’s Meloni Says She Disagrees With Netanyahu On Formation Of Independent Palestine State”, Haberler, https://en.haberler.com/italy-s-meloni-says-she-disagrees-with-netanyahu-1913020/, (Erişim Tarihi: 24.01.2024).

Aslan ISTEPANOV
Aslan ISTEPANOV
Orta Doğu Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü

Benzer İçerikler