Tarih:

Paylaş:

Mora Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nikolaos Tzifakis: “Yunanistan’ın Batı Balkanlara yönelik girişimleri artacaktır.”

Benzer İçerikler

Bu yazı şu dillerde de mevcuttur: English Русский

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias haziran ayında Batı Balkan ülkelerini; Arnavutluk, Üsküp, Bosna Hersek, Kuzey Makedonya, Sırbistan, Karadağ ve Kosova’yı ziyaret etmiştir. Dendias geniş kapsamlı ziyaretin ardından ülkenin Bükreş Büyükelçisi Sofia Grammata’yı, Yunanistan’ın Batı Balkan Özel Temsilcisi olarak atadığını duyurmuştur. Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İngiltere, Almanya ve son olarak Fransa gibi ülkelerin ardından Yunanistan’ın da Batı Balkanlar’a özel temsilci ataması dikkat çekici bir gelişme olarak değerlendirilmiştir. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis geçen haftalarda Yunanistan’ın Batı Balkanlar’a yönelik “dinamik bir dönüş” yaptığını açıklamıştır. Bu kapsamda Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi (ANKASAM), Yunanistan’ın Batı Balkanlar politikasını değerlendirmek adına Yunanistan merkezli Mora Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nikolaos Tzifakis’den almış olduğu görüşleri dikkatlerinize sunmaktadır.

1. Başbakan Kiryakos Miçotakis geçen günlerde Yunanistan’ın Batı Balkanlar’a “dinamik bir dönüş” yaptığını söyledi. Yunanistan neden Balkanlara yöneldi?

Yunanistan, coğrafyası ve tarihinden dolayı Batı Balkan meselelerine sürekli olarak ilgi göstermeye mecburdur. Arnavutluk ve Kuzey Makedonya’yla sınır komşusudur ve Sırbistan’la da çok güçlü siyasi ve ekonomik bağları vardır. Örneğin, Yunanistan’ın kuzeyi bölgeden her yıl çok sayıda turist ağırlarken, Yunanistan’dan birçok yatırımcı da Batı Balkanları tercih etmektedir. Bu açıdan bakıldığında ülkenin bölgeyle olan bağında bir tuhaflık yoktur. Burada asıl ilginç olan Atina’nın yakın zamanda gerçekleşen ekonomik kriz döneminde Batı Balkanları ihmal etmesidir.

2. Yunanistan’ın Batı Balkan ülkelerine yönelik dış politikasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Atina, son 5 yılda kuzey komşularıyla farklılıkların üstesinden gelmeye ve ilişkileri geliştirmeye çalışmaktadır. Prespa Anlaşması, Atina-Üsküp ilişkilerinde olağanüstü bir gelişme sağlamıştır. Öte yandan Yunanistan-Arnavutluk ilişkilerine bakıldığında, iki ülke arasında gerilime neden olan “ortak deniz sınırlarının çizilmesi”konusunun 2020 yılının Ekim ayında Uluslararası Adalet Divan’ına devredilmesinin ardından ikili ilişkilerin gelişmeye başladığı söylenebilir. Ayrıca Atina (Kosova’yı tanımama rağmen) Belgrad ile geleneksel olarak iyi ilişkilerini tehlikeye atmadan Priştine ile ekonomik bağlarını önemli ölçüde geliştirmeyi hedeflemektedir.

Yunanistan, bölgeyle ilişkilerinde hala yeterince kullanılmamış bir potansiyele sahiptir. Örneğin Yunanistan, tüm Batı Balkan ülkeleriyle çifte vergilendirmeyi kaldırmak için henüz girişimlerde bulunamamıştır. Ayrıca Atina, Kosova ile diplomatik ilişkilerin eksikliğinden dolayı Yunan ve Kosovalı iş insanlarının günlük faaliyetlerini kolaylaştıracak pratik yollar da geliştirememiştir.

3. ABD, İngiltere, Almanya ve son olarak Fransa gibi ülkelerden sonra Yunanistan da Batı Balkanlar’a özel temsilci atadı. Bu ne anlama geliyor?

Yunanistan’ın Batı Balkanlar’a özel elçi atamasının iki amacı vardır. Birincisi bu karar, sembolik olarak, Yunanistan’ın bölge sorunlarının veya zorluklarının çözümünde aktif olarak bir rol oynamak istediğini göstermektedir. İkincisi, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın bölgesel gelişmeleri daha yakından takip etmeyi hedeflediğine işaret etmektedir.

4. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Batı Balkan ülkelerinin Avrupa Birliği (AB) üyelik süreçlerini desteklediklerini açıkladı. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis geçtiğimiz günlerde AB’nin 2033 yılına kadar Batı Balkanlar’ın tam Avrupa entegrasyonunu destekleme çabalarının artırması gerektiğini savundu. Burada 2033 yılının telaffuz edilmesiyle ilgili Selanik Zirvesi’nin 30. yılı olması dışında özel bir şey yoktur. Miçotakis, AB ülkelerinin geri kalanını Batı Balkanlar’ın üyeliğine öncelik vermeye teşvik etmeye çalışmıştır. Yunanistan’ın Batı Balkanlar’a yönelik savunuculuğunun etkinliği, bu tür girişimlerin bölge hakkında benzer endişeleri olan Avusturya ve Slovenya gibi diğer AB ülkeleriyle koordineli olarak üstlenilmesi durumunda muhtemelen artacaktır.


Sibel MAZREK
Sibel MAZREK
Lisans eğitimini Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde tamamlayan Sibel Mazrek, yüksek lisans eğitimine Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü'nde Gazetecilik Ana Bilim Dalı'nda devam etmektedir. Çeşitli medya kuruluşlarında muhabirlik, spikerlik sunuculuk görevlerini üstlenen Mazrek, ANKASAM'da Medya Koordinatörü olarak çalışmalarına devam etmektedir.