Tarih:

Paylaş:

Rusya Ukrayna Krizi ve Soğuk Savaşın Tarihi Simetrisi

Benzer İçerikler

Bir süredir Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan gerilim, Kırım’ın Rusya tarafından işgalinden bu yana iki ülke arasındaki ilişkilerin niteliğinin gerilimden çıkarak yeniden çatışmaya dönüşmesine neden olmuştur. 25 Kasım 2018 tarihinde Kerç Boğazı’nda iki ülkenin donanmaları karşı karşıya gelmiş olup Rusya, Ukrayna donanmasına ait “Nord” adlı gemi ile mürettebatını tutuklamış ve arkasından Kerç Boğazı’nı deniz trafiğine kapatmıştır. Hatta Rusya kendi sınırlarının Ukrayna donanmasına ait gemiler tarafından ihlal edildiğini belirterek Rus Hava Kuvvetleri’ne bağlı savaş jetleri ve taarruz helikopterlerini de olay esnasında havalandırarak muhtemel gelişmelere karşı hazırlık yapmıştır. Yaşanan bu gelişmeler hiç şüphesiz iki ülke arasında 2014 yılı sonrası gerilimin en yüksek olduğu anlar olmuştur. Hatta iki ülke arasında yaşanan durumu gerilimden ziyade çatışma olarak ifade etmek daha doğrudur. Ancak her iki ülke arasında yaşanan gelişmeler ve meseleler göründüğü kadar sade ve sıradan değildir. Bunun nedeni ise günümüz dünyasının 1945-1991 yılları arasında ki gibi olmasa da yeni bir Soğuk Savaş dönemi yaşamasından kaynaklanmaktadır.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan kriz ve gelişmelerden sonra ivedi olarak Rusya’yı 8 Aralık 1987 tarihinde imzalanan Orta ve Kısa Menzilli Balistik Füzelerin (INF-РСМД) Yok Edilmesi Anlaşması’nı ihlal etmekle suçlamış ve Rusya’ya anlaşma şartlarını yeniden sağlaması için altmış gün mühlet vermiştir. Rusya anlaşma koşullarını ihlal etmediğini belirtse de Ukrayna ile başlayan lokal gerilimin hemen arkasından ABD suçlamalarıyla iki ülke arasında gerilim yaşanmıştır. Peki, Ukrayna ve Rusya arasına yaşanan çatışma ve krizler nasıl ve neden bir anda ABD ile Rusya arasındaki bir füze krizine evirilmiştir?

Tuğrul ÇAMAŞ
Tuğrul ÇAMAŞ
Tuğrul ÇAMAŞ, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tarih Bölümü’nü 2003 yılında bitirdi. Lisans bitirme tezini “Sovyet Sonrası Özbekistan’da Sosyo-Ekonomik Yapı” başlığı ile yazdıktan sonra Saint Petersburg’da iki yıl Rusça eğitim aldı. Akabinde Ural Devlet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde “21 yy. Başlarında Gürcistan ve Ukrayna’da Renkli Devrimler ve Karşılaştırmalı Analiz” adlı Yüksek Lisans Tezi’ni yazarak Yüksek Lisans eğitimini tamamladı. Dış ticaret başta olmak üzere özel sektörde çalışmakla beraber bağımsız araştırmacı olarak Sovyet sonrası coğrafya hakkında çalışmalar yapmaktadır. Doğu Avrupa Türk Tarihi ile ilgili yayımları bulunan yazarın Sovyet sonrası coğrafyada yaşanan gelişmeler hakkında analizleri de bulunmaktadır. Aynı zamanda Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tarih Bölümü Doktora öğrencisidir.