Asya Pasifik Jeopolitiği Bağlamında Kuzey Kore’nin Hamleleri

Paylaş

Bu yazı şu dillerde de mevcuttur: English Русский

Geçtiğimiz yıldan beri Kuzey Kore’nin uluslararası düzeydeki tehditleri giderek artmaktadır. 2022 yılında Pyongyang, nükleer gücünü önceki yıllara göre önemli ölçüde artırmış ve çok sayıda kısa ve uzun menzilli balistik füze denemesi gerçekleştirmiştir. Kendini nükleer bir güç olarak ilan eden Kuzey Kore, Asya-Pasifik ve dünya genelindeki güvenlik endişelerini artırmıştır.

Bu gelişmeler, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) önderliğindeki Batı İttifakı’nı Kuzey Kore’yi caydırmak için önlemler almaya itmiştir. ABD, Güney Kore ve Japonya, bölgede işbirliği yaparak tatbikatlar düzenlemiş ve sert açıklamalarda bulunmuşlardır. Ancak tüm bu çabalar, Kuzey Kore’yi daha fazla provoke etmekten başka bir sonuç doğurmamıştır. Ayrıca Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) Kuzey Kore’nin nükleer faaliyetlerine yönelik yaptırımlar getirilmesine ilişkin yasa tasarısı hazırlanmış, ancak kabul edilmemiştir. En nihayetinde ABD liderliğindeki Batı temelli Güney Kore-Japonya ittifakı, Kuzey Kore’yi durdurma noktasında başarısız olmuştur.

Bu olaylardan yola çıkarak “Kuzey Kore tehdidinin” yakın gelecekte azalmayacağı, hatta daha da artabileceği sonucuna varabiliriz. Örneğin 16 Aralık 2022 tarihinde Kuzey Kore Devleti Resmi Haber Ajansı (KCNA), ülkenin yeni bir stratejik silah geliştirdiğini ve bu silahın “yüksek itmeli katı yakıtlı” bir motor olduğunu ve bu motorun Kim Jong Un’un denetiminde ve Kuzey Kore’nin Sohae Uydu Fırlatma Sahası’nda test edildiğini bildirmiştir. Bu denemeyle Pyongyang’ın nükleer füze programlarını hızlandıracağı vurgulanmıştır.[1]

18 Aralık 2022 tarihine Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, Kuzey Kore’nin Tongchang-ri bölgesinden ateşlenen iki orta menzilli balistik füze tespit etmiştir. Füzelerin yüksek bir yörüngede ateşlendiği ve yaklaşık 500 kilometre uçtuğu açıklanmıştır.[2] Güney Kore ve Amerikan istihbaratı bu gelişmeleri yakından izlemiştir.[3]

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan da dahil olmak üzere Amerikalı yetkililer, yedinci bir testin yakın bir zamanda gerçekleşme olasılığı konusunda uyarıda bulunmuşlardır. ABD Savunma İstihbarat Ajansı Direktörü Tümgeneral Scott Berrier, bu yılın Mart ayında Kuzey Kore’nin füze ve nükleer silah envanterini genişletmesiyle “çok daha tehlikeli” hale geldiğini söyleyerek “Daha büyük kararlılık içinde ölümcül faaliyetler peşinde koşmaya devam ediyorlar.” demiştir. Ancak Kuzey Koreli yetkililer, nükleer silahların geliştirilmesini, ABD, Güney Kore ve Japonya kaynaklı tehditlere karşı kendini savunmanın bir yolu olarak göstermektedir.

Sonuç olarak Pyongyang, füze denemelerini artırmakta ve yeni teknolojik cihazlar tasarlamaktadır. Bazı ülkeler, coğrafi ve jeostratejik nedenlerle Kuzey Kore’nin tehdidini daha fazla hissetmektedir. Bu nedenle Güney Kore, Kuzey Kore’yi nükleer silahlardan arındırma ve müzakerelere geri döndürme çabalarını artırmayı amaçlamaktadır. Bu konuda Batılı güçler, Çin’den destek beklemektedir. Güney Kore; ABD ve Japonya’yla ittifak kurmanın yanı sıra Çin ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’ndan da yardım talep etmektedir. Görünen o ki Batı, Kuzey Kore’yi sakinleştirmek ve bölgesel güvenliği temin etmek noktasında Çin’e daha fazla ihtiyaç duyacaktır.


[1] “North Korea Says It Tested “High-Thrust Solid-Fuel Motor”, Al Jazeera, https://www.aljazeera.com/news/2022/12/16/north-korea-says-it-tested-high-thrust-solid-fuel-motor, (Erişim Tarihi: 11.11.2023).

[2] “North Korea Confirms “Important” Spy Satellite Test for April Launch”, Channel News Asia,  https://www.channelnewsasia.com/asia/north-korea-confirms-important-spy-satellite-test-april-launch-3153841, (Erişim Tarihi: 11.08.2023).

[3] “North Korea Fires 2 Ballistic Missiles: Seoul’s Military”, Channel News Asia, https://www.channelnewsasia.com/asia/north-korea-fires-2-ballistic-missiles-seouls-military-3152991, (Erişim Tarihi: 11.08.2023).

Zeki Talustan GÜLTEN
Zeki Talustan GÜLTEN
Zeki Talustan Gülten, 2021 yılında Yalova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden “Amerikan Dış Politikası” başlıklı bitirme teziyle ve 2023 yılında da Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Dış Ticaret bölümünden mezun olmuştur. Halihazırda Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı’nda Tezli Yüksek Lisans öğrenimine devam eden Gülten, lisans eğitimi esnasında Erasmus+ programı çerçevesinde Lodz Üniversitesi Uluslararası ve Politik Çalışmalar Fakültesi’nde bir dönem boyunca öğrenci olarak bulunmuştur. ANKASAM’da Asya-Pasifik Araştırma Asistanı olarak çalışan Gülten’in başlıca ilgi alanları; Amerikan Dış Politikası, Asya-Pasifik ve Uluslararası Hukuk’tur. Gülten, iyi derecede İngilizce bilmektedir.

Benzer İçerikler