Rusya Karşıtı İttifakın Romanya Ekonomisine Yansıması

Paylaş

Bu yazı şu dillerde de mevcuttur: English Русский

Rusya-Ukrayna Savaşı’ndan sonra Avrupa’daki birçok devlet, ulusal güvenliklerine ilişkin tehdit algılamalarını ön plana çıkarmıştır. Bu nedenle de devletler, çeşitli önlemler almıştır. Özellikle de Avrupa Birliği (AB) ve Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO), tahdit algılayan aktörlerin kaygılarını gidermeye dönük bazı adımlar atmıştır. Bu kapsamda Rusya’nın eylemlerinden endişe duyan ülkelerden biri de Romanya’dır.

Bu tehdit algılamasından mütevellit Romanya, savunma harcamalarını arttırmıştır.[1]  Zira Bükreş yönetimi, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı kazanması halinde ciddi problemlerle yüzleşmek durumunda kalabileceği kanaatindedir. Zira savaşın ardından Balkan coğrafyasındaki Batı-Rusya rekabeti artmıştır. Bu nüfuz mücadelesinde ise Rusya’yı sınırlandıracak aktörlerin başında NATO gelmektedir. NATO açısından ise Rusya’ya yönelik çevreleme politikası bağlamında Romanya’nın konumu oldukça mühimdir. Bu sebeple de Romanya ile NATO arasındaki askeri işbirliği ve ortak tatbikatlar devam etmektedir. Yani Bükreş, caydırıcılığını arttırmak istemektedir.

Önemli bir NATO üyesi olan Romanya, Ukrayna’ya çeşitli yardımlarda bulunmakta ve Kiev’i desteklemektedir. Buna ek olarak Romanya, Moldova’nın yanında konumlanmaya özen göstermektedir. Zira Kişinev’de Bükreş’le bağlanma noktasında ciddi bir eğilim vardır. Moskova yönetimi ise Moldova’nın ayrılıkçı bölgesi olan Transdinyester’e yüksek düzeyde ilgi göstermektedir. Bu yüzden de Bükreş, Kişinev’in yanında konumlanmaya özen göstermektedir.[2]

Bu kapsamda Romanya, Rusya’nın gerçekleştirdiği adımları demokrasiye yönelik bir darbe olarak nitelendirmektedir. Bu bağlamda söz konusu adımları engellemek ve kamuoyu yaratmak isteyen Bükreş yönetimi, çeşitli adımlar atmaktadır. Bu yüzden de Romanya’nın çeşitli devletlerle olan münasebetlerini arttıracağını ifade etmek mümkündür. Zaten Romanya’nın Rusya’ya yönelik yaptırımlara katılması da bir noktada ilişkileri geliştirme çabasının çıktısıdır.

Öte yandan Romanya ekonomisi de Rusya-Ukrayna Savaşı’ndan bilhassa enerji alanında olumsuz etkilenmiştir. Ülke, bu konuda çeşitli adımlar atsa da enerjisini nötrlemeyi başarabilmiş değildir. Bu nedenle Bükreş yönetimi, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’yle (ABD) ilişkilerini geliştirerek ekonomik kazanım elde etmek istemektedir.  Nitekim Avrupa Komisyonu da Romanya ekonomisini Avrupa’nın en hızlı büyüyen ekonomileri arasında göstermektedir.[3] Bu da Bükreş’in çeşitli çabalarının iktisadi kazanıma dönüşeceğine işaret etmektedir.

Bu anlamda Romanya, Avrupa fonlarından yeşil enerji projelerine ve hatta hidroelektrik enerji santrali projelerine yönelerek enerji krizinin olumsuz etkilerini azaltmayı hedeflemektedir.[4] Tüm bu gelişmeler ise Bükreş yönetiminin ekonomisini canlandırma konusunda bir muvaffakiyet sağlayabileceğine işaret etmektedir. Yani Romanya, önemli yatırımlara ev sahipliği yapabilir.

Sonuç olarak Rusya-Ukrayna Savaşı’ndan sonra bir NATO üyesi olan Romanya’nın ittifak nezdindeki ehemmiyeti artmıştır. Romanya’ya hem AB hem de NATO tarafından ciddi bir destek verilmektedir. Dolayısıyla tehdit algılaması güncellenen Bükreş’in müttefiklik ilişkileri de gelişmiştir. Bu durumun ilerleyen süreçte Romanya’nın ekonomik işbirliklerine yansıyacağı ifade edilebilir.


[1] “Romanya Savunma Bakanlığı 150 Adet Daha Piranha 5 Zırhlı Personel Taşıyıcı Satın Alacak”, Romania Insider, https://www.romania-insider.com/romanian-ministry-defense-piranha-armored-vehicles-purchase/, (Erişim Tarihi: 13.02.2023).

[2] “Cumhurbaşkanı Iohannis: Romanya, Dış Tehditlere Karşı Moldova’nın Yanında Yer Alıyor”, Romania Insider, https://www.romania-insider.com/romania-stands-moldova-against-foreign-threats, (Erişim Tarihi: 16.02.2023).

[3] “Ak Kış Tahmini Romanya’yı Avrupa’nın En Hızlı Büyüyen Ekonomileri Arasında Gösteriyor”, Romania Insider, https://www.romania-insider.com/ec-winter-forecast-romania-fast-growing-economy, (Erişim Tarihi: 14.02.2023).

[4] “Güney Romanya’daki 1.5GW PV Parkında Önümüzdeki Baharda Başlayacak”, Romania Insider, https://www.romania-insider.com/works-major-pv-park-southern-romania-spring-2024, (Erişim tarihi: 13.02.2023).

Benzer İçerikler