Alman Taurus Füzelerinin Rusya-Ukrayna Savaşı Bağlamındaki Rolü

Paylaş

Bu yazı şu dillerde de mevcuttur: English Русский

24 Şubat 2022 tarihinde başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı,[1] Avrupa’da çok önemli etkilere sahip olmuştur. Batı eksenini temsil eden Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO), Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa Birliği (AB), Kiev yanlısı ve Moskova karşıtı bir tutum takınmaktadır. Bu bağlamda AB’nin doğal lideri olarak görülen Almanya’nın savaşla ilgili tutumu ve Ukrayna’ya sağladığı destek önem arz etmektedir.

Son dönemde yaşanan bir gelişmeye göre Alman Hükümeti’nin Ukrayna’ya göndermeyi planladığı uzun menzilli Taurus füzelerinde teknik değişiklikler yapmayı düşündüğü belirtilmiştir.[2] Söz konusu füzeler savaşın gidişatını değiştirebilecek özelliklere sahiptir. Nitekim bu füzeler çift aşamalı harp başlığı sistemiyle, birinci kısım sert veya derine gömülü hedefleri patlatmak için tasarlanmıştır. Öte yandan bu füzeler bir binanın veya sığınağın belirli bir seviyesinde parçalanma meydana getirebilen dünyanın tek “çok programlanabilir” füzesidir. Aynı zamanda bu füzeler toplam 500 kilometreden fazla vuruş menziline sahiptir.[3]

Taurus KEPD-350 füzeleri, Alman askeri envanterindeki en modern silah sistemi olarak kabul edilmektedir. Diğer füzelerden daha uzun menzile sahip olmasının yanı sıra silah saatte 1.170 kilometreye kadar, yani neredeyse ses hızına kadar ulaşabilmektedir. Ayrıca bu füzeler sadece 35 metre yükseklikte uçabilmektedir. Bu da radar sistemleri tarafından takip edilmesini neredeyse imkânsız hale getirmektedir. Bunun yanı sıra füzeler, komuta sığınakları ve mühimmat depoları dahil olmak üzere yüksek değerli hedefleri vurmak için kullanılmaktadır.[4]

Almanya, söz konusu silahın Ukrayna tarafından Rusya’nın savaş yüzü görmemiş topraklarına saldırmak ve çatışmayı genişletmek için kullanılabileceği endişesini zaten sıklıkla dile getirmektedir. Ancak ortaya çıkan bazı yeni bilgilere göre ise Berlin yönetimi, askeri sistemler ve savunma sanayii açısından ağır toplara, zırhlı araçlara ve hava savunma sistemlerine daha fazla odaklanmaktadır. Bu bağlamda Taurus seyir füzesi hakkında yeni bir gelişme mevcut değildir.[5]

Henüz net bir karar alınmamışken Alman Savunma Bakanlığı’nın füzenin programlamasını değiştirmek için üretici firmayla müzakere ettiği söylenmektedir.[6] Bu değişiklikler de Taurus füzelerinin menzilini azaltabilir. Yeni programlama, Rusya’nın füzeleri ele geçirmesi halinde silahın temel bileşenlerini elde etmesini engelleyebilir.

Tüm bunların yanı sıra Berlin’in toplamda 600 Taurus füzesine sahip olduğu ve söz konusu bu füzelerin yaklaşık olarak 150 tanesinin savaşa hazır olduğu söylenmektedir.[7] Bu noktada Almanya Şansölyesi Olaf Scholz’un Ukrayna’ya seyir füzeleri sağlama konusunda gittikçe artan bir baskıyla karşı karşıya kaldığı da bilinmektedir.[8] Nitekim Scholz’un “Rusya karşıtlığı” noktasında koalisyon ortaklarından daha temkinli bir davranış içerisinde bulunduğu bilinmektedir. Ancak Scholz’un genel başkanlığını yürüttüğü Almanya Sosyal Demokrat Partisi’nden (SPD) iki parlamento üyesi, füzelerin Kiev’e gönderilmesi çağrısında bulunanlara destek vermiştir.[9]

Sonuç olarak Leopard tanklarında olan durum, Taurus füzeleri noktasında da yaşanmaktadır. Zira Almanya’nın Ukrayna’ya vereceği askeri destek kritik bir öneme haizdir. Bu durum da savaşın gidişatı açısından Berlin’i oldukça kritik bir aktör haline getirmektedir. Almanya’nın mevzubahis füzeler noktasında vereceği kararın da söz konusu savaşın seyri açısından oyun değiştirici bir role sahip olacağı söylenebilir.


[1] “Russia Invades Ukraine and Advances on Kyiv – as it Happened”, The Guardian, https://www.theguardian.com/world/live/2022/feb/24/russia-invades-ukraine-declares-war-latest-news-live-updates-russian-invasion-vladimir-putin-explosions-bombing-kyiv-kharkiv, (Erişim Tarihi: 15.08.2023).

[2] “Germany Mulls Sending Taurus Missiles to Ukraine”, Firstpost, (Erişim Tarihi: 15.08.2023). https://www.firstpost.com/world/germany-mulls-sending-taurus-missiles-to-ukraine-12966242.html,

[3] “Taurus KEPD 350: Germany’s ‘Bunker Buster’ Missile Explained”, Forces Net, https://www.forces.net/ukraine/taurus-kepd-350-bunker-buster-missile-explained, (Erişim Tarihi: 15.08.2023).

[4] Germany Mulls Sending Ukraine Taurus Long-Range Missiles”, Liga Net, https://news.liga.net/en/politics/news/berlin-obsujdaet-s-mbda-postavku-ukraine-modifitsirovannyh-krylatyh-raket-taurus-reuters, (Erişim Tarihi: 15.08.2023).

[5] Germany Mulls Modifying Long-Range Taurus Missiles for Ukraine”, The Defense Post, https://www.thedefensepost.com/2023/08/15/germany-modifying-taurus-ukraine/, (Erişim Tarihi: 15.08.2023).

[6] Germany Mulls Sending Ukraine Taurus Long-Range Missiles”, Liga Net, https://news.liga.net/en/politics/news/berlin-obsujdaet-s-mbda-postavku-ukraine-modifitsirovannyh-krylatyh-raket-taurus-reuters, (Erişim Tarihi: 15.08.2023).

[7] Germany Mulls Modifying Long-Range Taurus Missiles for Ukraine”, The Defense Post, https://www.thedefensepost.com/2023/08/15/germany-modifying-taurus-ukraine/, (Erişim Tarihi: 15.08.2023).

[8] “Scholz Under Pressure to Send Cruise Missiles to Ukraine”, Financial Times, https://www.ft.com/content/59b7db96-f4a8-4153-b86c-1ae083fc0e0b, (Erişim Tarihi: 07.08.2023).

[9] Aynı yer.

Zeki Talustan GÜLTEN
Zeki Talustan GÜLTEN
Zeki Talustan Gülten, 2021 yılında Yalova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden “Amerikan Dış Politikası” başlıklı bitirme teziyle ve 2023 yılında da Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Dış Ticaret bölümünden mezun olmuştur. Halihazırda Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı’nda Tezli Yüksek Lisans öğrenimine devam eden Gülten, lisans eğitimi esnasında Erasmus+ programı çerçevesinde Lodz Üniversitesi Uluslararası ve Politik Çalışmalar Fakültesi’nde bir dönem boyunca öğrenci olarak bulunmuştur. ANKASAM’da Asya-Pasifik Araştırma Asistanı olarak çalışan Gülten’in başlıca ilgi alanları; Amerikan Dış Politikası, Asya-Pasifik ve Uluslararası Hukuk’tur. Gülten, iyi derecede İngilizce bilmektedir.

Benzer İçerikler