22 Ekim 2023 tarihinde Güney Kore, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Japonya askerleri, Kuzey Kore’nin nükleer tehditlerine yanıt olarak ilk kez üçlü bir hava tatbikatı gerçekleştirmişlerdir.[1]
Kore Yarımadası açıklarında icra edilen eğitimin amacı; üç ülkenin daha önce varmış olduğu anlaşmaları uygulamak, Kuzey Kore kaynaklı tehditlere karşı savunma işbirliğini artırmak ve ortak yanıt verme yeteneklerini güçlendirmektir. Tatbikata, ABD’den nükleer kabiliyetli bir B-52 bombardıman uçağı ve Güney Kore ve Japonya’dan savaş uçakları katılmıştır.[2]
Güney Kore ve Japonya, Asya’da yaklaşık 80 bin Amerikan askerlerine ev sahipliği yapan iki önemli ABD müttefikidir.
Üç ülke, daha önceleri denizaltı karşıtı veya füze savunma tatbikatları gibi üçlü deniz tatbikatları icra etmişlerdir. 22 Ekim 2023 tarihli tatbikatta ise ilk kez üçlü bir hava eğitim uçuşu gerçekleşmiştir.
Bu manevralar, Güney Kore, ABD ve Japonya arasındaki güvenlik işbirliğini vurgulamaktadır. Kuzey Kore’nin artan nükleer tehditleri, bu ülkelerin bölgesel istikrarı koruma ve güçlü bir savunma işbirliği geliştirme ihtiyacını öne çıkarmaktadır.
Güney Kore kamuoyu, aslında Japonya’yla askeri tatbikatların genişletilmesine tepkili yaklaşmaktadır. Çünkü Japonya’nın 1910-1945 döneminde Kore Yarımadası üzerindeki faaliyetlerine karşı hala güçlü bir öfke vardır. Fakat Kuzey Kore’nin ilerleyen nükleer programı, Güney Kore’yi Japonya’yla tarihsel anlaşmazlıkları geride bırakmaya, ABD ve Japonya’yla üçlü bir güvenlik işbirliği kurmaya yönlendirmektedir.
Güney Kore’nin Japonya’yla askeri tatbikatları genişletme konusundaki hassasiyeti önemlidir. Bu, geçmişteki tarihsel anlaşmazlıkların güvenlik işbirliği üzerindeki etkisini yansıtmaktadır. Kuzey Kore’nin nükleer tehdidi, bu ülkeleri tarihsel acıları bir kenara bırakmaya ve daha geniş bir güvenlik işbirliği oluşturmaya yönlendirmektedir.
2023 yılının Ağustos ayında Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon Suk-yeol, ABD Başkanı Joe Biden ve Japonya Başbakanı Fumio Kishida, üçlü zirvede Camp David’de buluşmuş ve Kuzey Kore’nin nükleer tehditleriyle başa çıkmak için savunma işbirliğini güçlendirmeye karar vermişlerdir. Üç lider, yıllık üçlü tatbikatlar düzenleme ve Kuzey Kore’ye yönelik gerçek zamanlı füze uyarı veri paylaşımını yıl sonuna kadar hayata geçirmeye karar vermişlerdir.
Güney Kore ve Japonya’nın ABD’nin Asya’daki müttefikleri oldukları söylenebilir. Bu durum ABD’nin bölgedeki askeri varlığını ve savunma işbirliğini sürdürme çabalarının somut bir çıktısıdır.
22 Ekim 2023 tarihindeki tatbikat, uzun zamandır Güney Kore’nin ABD’yle yapılan eğitim tatbikatlarına karşı tepki gösteren ve bunları “işgal hazırlığı” olarak adlandıran ve füze denemeleriyle karşılık veren Kuzey Kore’den büyük tepki çekebilir. Pyongyang, Camp David Anlaşması’nı kınayarak ABD, Güney Kore ve Japonya liderlerini Kore Yarımadası’nda nükleer savaş provokasyonları planlamakla suçlamıştır. Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, Yoon, Biden ve Kishida’yı üç ülkenin “çete liderleri” olarak adlandırmıştır.[3]
Kuzey Kore’nin bu üçlü tatbikata tepki göstereceği tahmin edilmektedir. Kuzey Kore, Güney Kore ve ABD’yle yapılan askeri tatbikatları provokasyon olarak değerlendirebilir ve misillemelerde bulunabilir. Bu, bölgedeki gerilimi artırabilir. Öte yandan Kuzey Kore’nin nükleer programının ilerletmesi ve nükleer silah kullanma tehdidinde bulunması, bölgedeki endişeleri artırmaktadır.
Kuzey Kore’nin nükleer programıyla ilgili endişeler, Pyongyang’ın geçen yıl nükleer silahların kullanımını yetkilendiren bir yasa çıkarmasından sonra derinleşmiştir. O zamandan beri Kuzey Kore; ABD ve Güney Kore’yle olası çatışmalarda bu silahları kullanma tehdidinde bulunmaktadır.
Sonuç olarak bölgesel güvenlik dinamiklerinin ve Güney Kore, ABD ve Japonya arasındaki işbirliğinin bölgesel güvenlik açısından öneminin yüksek olduğu söylenebilir. Kuzey Kore’nin nükleer tehdidi, bu ülkeleri daha yakın bir savunma işbirliği arayışına yönlendirmektedir. Ancak tarihsel sorunlar ve Kuzey Kore’nin tepkisi gibi faktörler bu çabaları karmaşıklaştırmaktadır.
[1] “South Korea, US and Japan Hold First-Ever Trilateral Aerial Exercise in Face of North Korean Threats”, Associated Press News, https://apnews.com/article/south-korea-japan-us-aerial-drills-fc04a9b22a04b118d774ed70837b7aeb, (Erişim Tarihi: 23.10.2023).
[2] Aynı yer.
[3] Aynı yer.