Tarih:

Paylaş:

ANKASAM Think Tank Avrasya Danışmanı Prof. Dr. Giray Saynur DERMAN BENGÜTÜRK TV’de (29.07.2019)

Benzer İçerikler

ANKASAM Stratejik Araştırmalar Merkezi Avrasya Danışmanı Prof. Dr. Giray Saynur Derman 29 Temmuz 2019 tarihinde Bengü Türk TV’de yayınlanan “Haftaya Bakış” programında dış politikadaki son gelişmeleri değerlendirmiştir.

Prof. Derman, S-400 meselesiyle ilgili olarak şu görüşleri dile getirmiştir: “Milli Savunma anlamında S-400’lere ihtiyacımız olup Birçok S-300 kullanan NATO üyesi ülke gibi Türkiye de bu hava sistemlerinden meşru bir şekilde yararlanma hakkına sahiptir. Sevkiyatın yankıları hem Amerika hem de Avrupa’da halen devam etse de Soğuk Savaş Sonrası oluşan ABD-Rusya kutuplaşması buna karşılık Türkiye’nin son dönemde gerek Astana gerekse de söz konusu sistemlerin alınmasıyla duruşunu netleştirmiştir. Nitekim Uluslararası İlişkilerde ülkeler çıkarlar üzerine politika inşa eder sevgi üzerine değil S-400 ile biz savunmamızı güçlendiriyoruz.”

Sözlerine ABD-Rusya-Türkiye ilişkilerini yorumlayarak devam eden Derman: “ABD ile Kore Savaşı’ndan itibaren birçok kırılma noktası yaşadık. Rusya’yla da dönem dönem bu durum söz konusu oldu. Fakat Türkiye vazgeçilmesi mümkün bir ülke değildir. Gerek Doğu Akdeniz gerekse Suriye meselesi göz önünde bulundurulduğunda Türkiye her iki ülke ile de stratejik olarak dengeli bir ilişki kurmaktadır ve kurmaya devam edecektir.” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Giray Saynur DERMAN
Prof. Dr. Giray Saynur DERMAN
Prof. Dr. Giray Saynur Derman halen Marmara Üniversites, İletişim Fakültesi Halka İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Kişilerarası İletişim Anabilim Dalında görev yapmaktadır. 1991 yılında Lisans, 1995 yılında, Yüksek Lisans, 2003 yılında doktora eğitimini Marmara Üniversitesi’nde Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü’nde tamamlamıştır. 1992-2003 Yılları arasında Marmara Üniversitesi’nde Araştırma Görevlisi, 2004-2011 yılları arasında Sakarya Üniversitesinde Yrd. Doç. Dr. ve 2011-2016 yılları arasında Doç. Dr. Akademik ünvanıyla aynı üniversitenin uluslararası ilişkiler bölümünde çalışmıştır. Uzmanlık alanı Türk Dış Politikası, Siyasi Tarih, Uluslararası ilişkiler üzerinedir. Başlıca ilgi alanları Türkiye- Rusya, ABD, AB İlişkileri, Ukrayna-Kırım, Orta Asya, Kafkasya, Balkanlar, Orta Doğu ve Karadeniz Bölgesi'nin dış ve güvenlik politikaları olup, etnik çatışma alanları, ve dış politika analizi de ilgi alanları arasındadır. “Siyasi Tarih”, “Türk Dış Politikası”, “Türk Dünyasında Siyasi Gelişmeler”, “Kafkasya’da Siyasi Gelişmeler”, “Dış Politika Analizi”, “Diplomatik Yazışmalar” lisans dersleri, “Rus Dış Politikası”, “Rusya Tarihi”, “Rusya-AB ilişkileri”, “AB’nin Orta Asya ve Kafkasya Ülkeleri ile İlişkileri” yüksek lisans dersleri ve “Global Politikalarda Karadeniz”, “Bölgesel ve Küresel Güçlerin Orta Asya-Kafkasya Politikaları” doktora derslerini vermektedir. Çok sayıda ulusal ve uluslararası bildiri, makale ve kitapları bulunmaktadır.1905-1907 Yılları Rusya Müslümanlarının Siyasi Kimlik Arayışı, (İst. Doğu Kütüphanesi Yayınları 2008), Blue Black Sea: New Dimensions of History, Security, Strategy, Energy and Economy, (İngiltere,Cambridge Scholars Publishing 2013), Ukranian Foreign Policy and the Internal Determinants, (Almanya, Berlin Lambert Academic Publishing 2015), Rus Dış Politikasındaki Değişim ve Kremlin Penceresinden Yeni Ufuklar, (Ankara SRT Yayınları, 2016) kitaplarının yazarıdır. En son çalışması The Struggle for Power in Central Asia and the Caucasus: Geopolitics and the Great Game After the Cold War, (İngiltere Tauris 2017)’dır. Amerika Birleşik Devletleri University of Texas/UTD, St. Petersburg Devlet Üniversitesi ve Kırım Devlet Sanayi ve Pedagoji Enstitüsü’nde misafir akademisyen olarak görev yapmıştır. İngilizce, Rusça ve Kırım Tatarcası bilmektedir.