Hindistan’ın Savunma Kapasitesini Artırması

Paylaş

Bu yazı şu dillerde de mevcuttur: English Русский

Dünyanın en büyük ve en gelişmiş ülkelerinden biri olan Hindistan, Asya’da liderliği ele geçirmek için mücadele etmektedir. Her büyük devlet, farklı alanlarda ve sektörlerde gelişmeye çalışır. Bir devletin büyük bir jeopolitik aktör olma iddiasında bulunabilmesi için gelişmiş bir askeri endüstrisinin olması gerekir. Hindistan da bu konuda bir istisna değildir. Ülke, Pakistan’la sürekli askeri gerginlikler yaşaması nedeniyle her zaman silahlı kuvvetlerini geliştirmiş ve ordusunda çeşitli silahların bulunabilirliğine özen göstermiştir. Hindistan’ın askeri endüstrisinin gelişimine verdiği önem son birkaç yılda artmıştır. Ukrayna’da başlayan tam ölçekli savaş, birçok devletin kendi askeri endüstrisini geliştirmenin önemini düşünmeye başladığı bir dönem oldu ve bu alanda Rusya’yla işbirliği yapmak, Hindistan için daha zor hale geldi.

Yeni Delhi, savunma üretimini artırmayı planlamaktadır. Hindistan’ın savunma üretimi 2023 yılında ilk kez 12 milyar doları aşarak (2022’ye kıyasla %12 artışla) rekor bir seviyeye ulaşmıştır.[1] Ayrıca, savunma üretimi için özel şirketlere verilen lisans sayısı neredeyse üç katına çıkmıştır. Aynı zamanda Hindistan, Çin kaynaklı etkileri azaltmak için elinden geleni yapmaktadır. Hindistan Hükümeti, yerli üretimli insansız sistemlerde Çinli unsurların kullanımını yasaklamıştır.[2]

Ayrıca Hindistan, büyük miktarlarda silah satın almak için aktif bir şekilde harekete geçmektedir. Yerel savunma şirketlerine 8 milyar dolarlık sipariş verilmiştir. Ayrıca bu sipariş, yerel üretimi desteklemeyi amaçlayan “Hindistan’da üret” politika programının başarısını göstermektedir.[3] Şu anda Hindistan Ordusu, çeşitli amaçlar için üretilmiş HAL (Hindistan Havacılık Limited) ve DRDO (Savunma Araştırma ve Geliştirme Organizasyonu) tarafından üretilen bin kadar insansız sistemle hizmet vermektedir. Yeni dronlar, Hindistan sınır kuvvetlerinin Çin’le kara sınırındaki devriyelerini kolaylaştıracaktır. Temmuz 2023 tarihinde Hindistan Savunma Bakanlığı, 97 dron için siparişler verdiğini açıklamıştır. Bunlar, ülkenin kara kuvvetleri ve donanmasının envanterine katılacaktır. Hindistan Savunma Bakanlığı ayrıca donanması için 26 adet Rafale savaş uçağı ve üç adet Scorpene sınıfı denizaltı alımını da onaylamıştır.

Hindistan kendi askeri üretimini de geliştirmektedir. Ocak 2024 tarihinde Hindistan, AKASH-NG adlı yeni bir hava savunma sistemi test etmiştir. Bu sistem, başarıyla bir füze fırlatmış ve Odisha kıyısında yüksek hızlı bir insansız hedefi imha etmiştir.[4] Bu testler, sistemin çeşitli hava objelerini engellemeye tam olarak hazır olduğunu doğrulamıştır. Yeni sistem, Hindistan Hava Kuvvetleri tarafından üs savunması için kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Başarılı testler, DRDO’nun geliştirmeye devam etmesine ve sistemi seri üretime geçirmesine olanak tanıyacaktır.

Ayrıca yeni bir UAS (İnsansız Hava Aracı) duyurulmuştur. Hindistan, bir HMV askeri kamyon şasisi üzerine dayalı yeni bir 155mm MGS (Monte Edilmiş Top Sistemi) topçu sistemini tanıtmıştır.[5] Bu sistem 155mm ATAGS topu ile donatılmıştır. Topçu sistemi, çöl, dağlık ve yüksek rakımlı arazide çalışmak üzere tasarlanmıştır.[6] Yeni mobil topçu sistemi MGS, tamamen Hindistan’da geliştirilmiştir. Bu UAS, Hindistan konglomerası Kalyani Group’un ülkenin dünyanın en büyük topçu sistemleri üretimini yapma planları açıklaması bağlamında oluşturulmuştur. Hindistan halihazırda tank, gizli savaşçılar, gemi karşıtı füzeler ve İHA’lar dahil olmak üzere yeni modellerin testlerini de yapmaktadır. Hindistan ayrıca kısa menzilli balistik füzeler, radar izleme uçakları, ATGM’ler, MANPADS, el bombaları, tanklar, helikopterler ve küçük silahlar konusunda Hindistan Silahlı Kuvvetleri için yerel şirketlerden büyük ölçekli satın almalar yapmaktadır.

Son birkaç yılda Hindistan’ın savunma sanayisindeki iki büyük gelişme göz ardı edilmemelidir. Aralık 2022 tarihinde Hindistan, nükleer başlık taşıma kapasitesine sahip Agni-V uzun menzilli balistik füze test etmiştir.[7] Üç aşamalı füzenin yüksek doğrulukla 5,400 kilometreye kadar olan hedefleri vurma yeteneğine sahip olduğu belirtilmiştir. Toplamda, Agni serisi balistik füzelerin beş modifikasyonu, 700 km ile 5000+ km arasında değişen hedefleme menzilleri ile Hindistan’ın üç katmanlı caydırma stratejisinin temelini oluşturduğu kabul edilmektedir. Bu strateji, hava, kara ve deniz tabanlı platformlardan nükleer silah kullanma yeteneğini içermektedir.

Aynı yılın eşit derecede önemli bir başka olayı, uçak gemisi Vikrant’ın devreye alınmasıdır.[8] “Vikrant”, STOBAR (kısa kalkış ama tutuklama geri alma) şemasına göre tasarlanmıştır. Geminin uzunluğu 262 metre, maksimum genişliği 62 metredir. Hızı 18 knot’ta 7500 deniz mili menziline sahiptir. Uçak gemisi, dört adet AK-630 altılı fırlatıcıyla ve ayrıca Barak-8 anti-hava füzeleriyle donatılmıştır. Geminin güvertesine monte edilebilen hava kanadı yaklaşık 30 uçağı içerebilir. Bu, Hindistan’ın bu sınıftaki uçak gemilerini inşa edebilen az sayıdaki ülkeden biri haline gelmesi nedeniyle önemlidir. Daha önce bu işi sadece 5 ülke (ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin) yapabiliyordu.

Hindistan, ekipman bileşenleri alanında bağımsızlığını arttırmaktadır. Önceden Rusya, askeri-teknik işbirliğinde ana ortaktı. Ancak Ukrayna’da tam ölçekli bir savaşın patlak vermesiyle Yeni Delhi ve Moskova bir sorunla karşılaştı. Rusya, iç ihtiyaçları için giderek daha fazla kaynak harcamak zorunda kaldığı için ihracat yetenekleri önemli ölçüde azalmıştır. 21 Kasım 2023 tarihinde Hindistan Ordusu, T-72 tank filosunu güncellemek için bir ihale yayımladı. Hindistan Ordusu’nun tankları tam savaşa hazır bir duruma getirmesi için büyük bir revizyon siparişi vermek istediği belirtilmektedir.[9] Bu süreci daha önce Sovyet ve Rus tankları için motor bakımını bağımsız bir şekilde yapabileceğini iddia eden Hint savunma şirketi AVNL yönetmektedir.[10] 2024 planları arasında, T-72 ve T-90 tanklarının bakımında yalnızca kendi ünitelerini ve bileşenlerini kullanarak tam ithalat ikamesi yer almaktadır.

Hindistan, özellikle Batı ülkeleriyle olmak üzere diğer ülkelerle askeri-teknik işbirliğini geliştirmeyi hedeflemektedir. Tüm bunlar, çok yönlü bir dış politika ve Çin’le gergin ilişkiler bağlamında gerçekleşmektedir. Bunun bir örneği de Hindistan’ın Amerika Birleşik Devletleri’yle (ABD) ortaklaşa Stryker zırhlı araçlarını üretecek olmasıdır.[11] Hindistan, çoğunluğu tanksavar füze sistemleriyle donatılmış ve savaş alanı gözetimi veya komuta araçlarıyla donatılmış olan binlerce araca ihtiyaç duymaktadır. Ayrıca Hindistan’ın silahlı kuvvetlerini modernize etme programı kapsamında ABD’den 31 adet MQ-9B SeaGuardian İHA satın almayı planladığı bilgisi de bulunmaktadır.[12] Fransa’nın Safran şirketi ve Hindistan’ın HAL şirketi, helikopter motorları üretmek üzere ortak bir girişim kurmaktadır.[13] Yeni tesis, Hindistan’ın Bangalore şehrinde yer alacaktır. Ayrıca İsveç şirketi Saab, Hindistan yetkililerinden Carl-Gustaf tanksavar bombaatarının üretimine başlamak için izin almıştır.[14]

Alman-Hint anlaşmasını da bu noktada vurgulamak gerekir. Almanya’nın Thyssenkrupp AG deniz departmanı ve Hint şirketi Mazagon Dock Shipbuilders Limited, Hindistan Donanması için yaklaşık 5.2 milyar dolar maliyetle altı denizaltı inşası ihalesine ortaklaşa katılmaktadır.[15] Hindistan Donanması zaten Thyssenkrupp AG tesislerinde üretilen Type 209 denizaltılarına sahiptir. Bu tür işbirliğinin önemli bir gerçeği, yalnızca yabancı silah ithalatı olmamasıdır. Aynı zamanda Hindistan’da ortak üretim veya lisans altında üretim düzenlemelerini içermesidir. Bu, öncelikle Hindistan’da daha fazla iş yaratılmasına, Hindistan ekonomisinin farklı sektörleri arasındaki etkileşimin artmasına olanak tanıyacaktır. Bu adımlar, Hindistan’ın yalnızca yukarıda bahsedilen devletlerle ilişkiler kurmasına, silahlı kuvvetlerinin envanterini modernize etmesine ve artırmasına değil, aynı zamanda devletin ekonomisi ve bilimsel teknolojik gelişimine olumlu bir etki yapacaktır.

Hindistan’ın sadece savunma yeteneklerini artırmakla kalmadığını, bunun yanı sıra silah ihracat pazarında önemli bir yer edinmeye çalıştığını da belirtmek önemlidir. Örneğin Nijerya, Filipinler ve Arjantin, Hint HAL Tejas savaş uçaklarını satın almayı planlamaktadır.[16] Ayrıca, Hindistan BrahMos füzelerinin yeni istekli alıcıları vardır. Vietnam, bunlardan biridir.[17] Daha önce Filipinler ve Endonezya da bir satın alma anlaşması imzalamıştır. Hindistan ayrıca hava savunma sistemleri ihracatını artırmaktadır. Mısır, mobil hava savunma sistemleri satın alma programının bir parçası olarak Hindistan’dan Akash orta menzilli yüzeyden havaya füze sistemi satın almayı planlamaktadır.[18] Daha önce, bu hava savunma sistemlerinin satın alımına dair bir sözleşme Ermenistan’la zaten imzalanmıştır.[19] Ayrıca Hindistan’dan silah ve cephane tedariki için Ermenistan’la 224.7 milyon dolarlık bir sözleşme üzerinde görüşmeler de devam etmektedir.

Özetle Hindistan, savunma sanayisini aktif bir şekilde geliştirmeye, ordusunun savaş etkinliğini artırmaya, askeri-teknik işbirliğini ortaklarla iyileştirmeye ve silah ihracat pazarında önemli bir yer edinmeye çalışmaktadır.


[1] “India says defence production exceeds $12 billion for first time”, Reuters, https://www.reuters.com/world/india/india-says-defence-production-exceeds-12-billion-first-time-2023-05-19/, (Erişim Tarihi: 19.05.2023).

[2] “Exclusive: India bars makers of military drones from using Chinese parts”, Reuters, https://www.reuters.com/world/asia-pacific/india-bars-makers-military-drones-using-chinese-parts-2023-08-08/, (Erişim Tarihi: 08.09.2023).

[3] “Emergency Purchase Powers: Indian Army to Buy Weapons Worth Rs 7,300 CR to Counter China”, SSBCrackExams, https://ssbcrackexams.com/indian-army-to-buy-weapons-to-counter-china/, (Erişim Tarihi: 17.08.2023).

[4] DRDO, X, https://twitter.com/DRDO_India/status/1745719834921304334, (Erişim Tarihi: 12.01.2024).

[5] Vayu Aerospace Review, X, https://twitter.com/ReviewVayu/status/1583342318483955712, (Erişim Tarihi: 21.10.2023).

[6] “Kalyani Group eyes world’s largest artillery manufacturing facility in India”, The Hindu, https://www.thehindubusinessline.com/companies/kalyani-group-eyes-worlds-largest-artillery-manufacturing-facility-in-india/article66027629.ece, (Erişim Tarihi: 18.10.2022).

[7] “India test fires Agni-V, ballistic missile with a range of over 5,000 km”, The Indian Express, https://indianexpress.com/article/cities/pune/india-test-fires-agni-v-ballistic-missile-8326983/, (Erişim Tarihi: 16.12.2022).

[8] Ministry of Defence, https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1856230, (Erişim Tarihi: 02.09.2022).

[9] “Indian Army issues RFI to restore T-72 tanks”, Janes, https://www.janes.com/defence-news/defence/latest/indian-army-issues-rfi-to-restore-t-72-tanks, (Erişim Tarihi: 22.11.2023).

[10] “War in Ukraine speeds up indigenisation of T-90 tanks”, Times of India, https://timesofindia.indiatimes.com/city/nagpur/war-in-ukraine-speeds-up-indigenisation-of-t-90-tanks/articleshow/103918345.cms, (Erişim Tarihi: 25.09.2023).

[11] “US and India to Co-Produce Armored Vehicles to Counter China”, Bloomberg, https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-11-10/us-and-india-to-co-produce-armored-vehicles-to-counter-china, (Erişim Tarihi: 10.10.2023).

[12] “India approves procurement of U.S. MQ-9B SeaGuardian drones”, Reuters, https://www.reuters.com/business/aerospace-defense/india-approves-procurement-us-mq-9b-seaguardian-drones-sources-2023-06-15/, (Erişim Tarihi: 15.07.2023).

[13] “Safran et HAL vont créer une coentreprise pour concevoir et produire en Inde des moteurs d’hélicoptère de nouvelle generation”, Safran, https://www.safran-group.com/fr/espace-presse/safran-hal-vont-creer-coentreprise-concevoir-produire-inde-moteurs-helicoptere-nouvelle-generation-2023-07-14, (Erişim Tarihi: 14.07.2023).

[14] “Saab approved for 100% ownership of Carl-Gustaf manufacturing facility in India”, Saab, https://www.saab.com/newsroom/press-releases/2023/saab-approved-for-100-ownership-of-carl-gustaf-manufacturing-facility-in-india, (Erişim Tarihi: 09.11.2023).

[15] “Germany Nears $5.2 Billion Deal to Build Submarines in India”, Bloomberg, https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-06-06/germany-may-build-subs-in-india-as-russian-weapons-supply-slows, (Erişim Tarihi: 06.06.2023).

[16] “Nigeria, Philippines, Argentina showing interest in procuring Tejas jets: HAL chief”, The Economic Times, https://economictimes.indiatimes.com/news/defence/nigeria-philippines-argentina-showing-interest-in-procuring-tejas-jets-hal-chief/articleshow/105808333.cms?from=mdr, (Erişim Tarihi: 07.12.2023).

[17] “BrahMos: India Begins Official Negotiations with Vietnam Over Indo-Russian Missiles; Talks with Indonesia End”, Eurasia Times, https://www.eurasiantimes.com/brahmos-india-vietnam-officially-negotiate-over-indo/amp/?amp, (Erişim Tarihi: 13.06.2023).

[18] “Egypt Considers Indian Akash Medium-Range SAM”, TurDef, https://www.turdef.com/article/egypt-considers-indian-akash-medium-range-sam, (Erişim Tarihi: 14.01.2024).

[19] “India considers sending Armenia more weapons”, Тhe Economic Times, https://economictimes.indiatimes.com/news/defence/india-considers-sending-armenia-more-weapons/articleshow/104707633.cms, (Erişim Tarihi: 26.10.2023).

Nikita MARIANENKO
Nikita MARIANENKO
Nikita Marianenko, Kiev Ulusal Üniversitesi'nden "Uluslararası İlişkiler, Kamu İletişimi ve Bölgesel Çalışmalar" alanında lisans derecesiyle mezun oldu. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı'nda staj yaptı. Şu anda Kiev Ulusal Üniversitesi'nde "Uluslararası İlişkiler, Kamu İletişimi ve Bölgesel Çalışmalar" alanında yüksek lisans eğitimi almaktadır. Ukraynaca, Rusça, İngilizce ve Arapça bilmektedir. Başlıca ilgi alanları: Asya, Afrika ve Okyanusya bölgeleri, ekonomik işbirliği, askeri-teknik işbirliği, bölgesel güvenlik ve uluslararası örgütlerdir.

Benzer İçerikler