Tarih:

Paylaş:

İngiltere-Fransa İlişkilerinde Yeni Bir Dönem

Benzer İçerikler

Bu yazı şu dillerde de mevcuttur: English Русский

İngiltere ile Fransa arasında Brexit’in yarattığı gerilim ve yıllardır süregelen siyasi kargaşa sebebiyle çeşitli gerginlikler bulunmaktaydı. Bu yüzden de 10 Mart 2023 tarihinde beş yıl aradan sonra Paris’te gerçekleşen ilk İngiltere-Fransa Zirvesi vesilesiyle taraflar arasındaki münasebetlerde yeni bir dönemin başladığının sinyalleri verilmiştir.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron arasında gerçekleşen görüşmelerde, göç, enerji ve savunma da dahil olmak üzere ortak sorunların üstesinden gelmek için atılacak adımlar ele alınmıştır. Aynı zamanda iki lider, önceliklerinin Ukrayna’nın Rus saldırganlığına karşı yürüttüğü mücadeleyi desteklemeye devam etmek olacağı konusunda mutabık kalmışlardır. Ayrıca savaşa yönelik tutum noktasında da birlik olduklarını belirtmişilerdir.

İngiltere gündeminin ilk sıralarında, göçmenlerin Manş Denizi’ni küçük teknelerle geçmeleri konusunda yaşanan hızlı artış vardır. Elde edilen verilere göre, 2022 yılında bir önceki seneye kıyasla %60’tan fazla bir artışla, çoğu dayanıksız botlarla 45.000’den fazla göçmen geçiş yapmıştır.[1] Zirveyle birlikte Paris’te düzenlenen basın toplantısında Sunak, hükümetinin Manş Denizi’ndeki yasa dışı göçü durdurmak maksadıyla önümüzdeki üç yıl içinde Fransa’ya 500 milyon avroyu aşan bir katkıda bulunacağını duyurmuştur. Anlaşma, İngiltere’nin yüzlerce Fransız polisinin daha Manş Denizi’nde devriye gezmesine izin vermek ve ayrıca caydırıcı bir unsur olarak yeni bir gözaltı merkezi kurmak için Fransa’ya fon sağlamasını hızlandırmasını içermektedir.[2]

Paris’teki söz konusu zirve, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik müdahalesinden sonra İngiliz ve Fransız liderler arasında gerçekleşen ilk yüz yüze görüşme olması hasebiyle de oldukça önemlidir. İkili görüşmede tarafların savunma konusunda, Kiev’in Moskova’ya karşı savaşı kazanmasına yardımcı olmak, silahlı kuvvetlerinin birlikte çalışabilirliğini arttırmak, hava savunması ve uzun menzilli silahlar gibi karmaşık silahların geliştirilmesi için Ukraynalı denizcileri eğitmek gibi meselelerde uzlaşı sağladıkları bilinmektedir.[3]

Enerji ortaklığının altını çizen iki lider, enerji güvenliğinin gerekliliğine istinaden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i hedef göstererek sivil nükleer işbirliği anlaşması kapsamında düşük karbonlu enerji konusunda birlikte çalışmayı taahhüt etmiştir Ayrıca Fransa, yeni enerji bağlantıları için durumu inceleyeceğini de dile getirmiştir.

Macron ise ortaya çıkan bazı sorunlara Brexit’in sebep olduğunu ve bu durumun düzeltilmesi gerektiğini vurgulamıştır. Nitekim İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılmasını destekleyen önde gelen isimlerden biri de Sunak’tır. Ancak toplantı sonrasında Sunak, İngiltere’nin AB’den ayrılırken; Avrupa’yı terk etmediğini vurgulamıştır. Bununla birlikte her iki lider de ikili ilişkilerin ilerleyen süreçlerde daha da güçleneceğini belirtmiştir.

Kısacası, iki lider arasındaki görüşme, 2016 Brexit oylamasından bu yana Paris ve Londra arasındaki gergin ilişkilerin olumlu bir sürece evrildiğine işaret etmektedir. Sunak’ın Élysée Sarayı’nda Macron’la bir araya gelmesi, Londra’nın Avrupa başkentleriyle ilişkilerinin artan ivmesini ortaya koyar niteliktedir. İngiltere’nin AB’den ayrılmasının yarattığı gerilimin ardından Sunak’ın Fransa ve diğer Avrupa ülkeleriyle olan diyaloğun derinleştirilmesi kapsamında Paris’e düzenlediği ziyaret, aynı zamanda İngiltere’deki muhalefet ve seçmeler için hükümetin göçmenlere yönelik politikalarındaki ilerleyişin de bir sembolüdür.

Öte yandan Macron da ülkesinin kıyılarındaki hareketliliğin azalmasını istemektedir. İki komşu ülkenin müşterek sorunlara ve zorluklara sahip olması, ortaya çıkan samimiyetin zorunluluğunu göstermektedir. Ön plana çıkarılan Sunak-Macron ‘‘kardeşliği’’nin, ilerleyen dönemlerde anlaşmada yer alan konular kapsamındaki kararlar doğrultusunda farklı boyutlara evrilmesi mümkün gözükmektedir.


[1] “Macron and Sunak Renew Ties at First France-U.K. Summit in Five Years”, https://www.washingtonpost.com/world/2023/03/10/sunak-macron-france-britain-boats/, The Washington Post, (Erişim Tarihi:13.03.2023).

[2] “Macron and Sunak Agree to UK-France Migrant Deal in Reset Summit”, https://www.lemonde.fr/en/europe/article/2023/03/10/macron-and-sunak-agree-to-uk-france-migrant-deal-in-reset-summit_6018871_143.html, Le Monde,(Erişim Tarihi: 13.03.2023).

[3] “France and UK Hail a ‘New Beginning’ to post-Brexit Era, Agree Measures to Tackle Channel Crossings”, https://www.cnbc.com/2023/03/10/uk-pm-sunak-visits-frances-macron-to-discuss-ukraine-war-post-brexit-ties.html, CNBC, (Erişim Tarihi:13.03.2023).