Tarih:

Paylaş:

ANKASAM Think Tank Avrasya Danışmanı Prof. Dr. Giray Saynur DERMAN BENGÜTÜRK TV’de (17.06.2019)

Benzer İçerikler

ANKASAM Stratejik Araştırmalar Merkezi Avrasya Danışmanı Prof. Dr. Giray Saynur Derman 17 Haziran 2019 tarihinde Bengü Türk TV’de yayınlanan “Haftaya Bakış” programında dış politikadaki son gelişmeleri değerlendirmiştir. Sözlerine Doğu Akdeniz’de yaşanmakta olan krizi değerlendirerek başlayan Derman, Türkiye’nin bölgede devre dışı bırakılmak istendiğini ifade etmiştir. Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasındaki S-400 krizine değinen Derman, NATO müttefiki bazı ülkelerin daha önceden Rus yapımı S-300 Hava Savunma Sistemleri’ni satın aldığına işaret etmiştir. Bu bağlamda ABD’nin Türkiye aleyhine bir çifte standart uyguladığını vurgulayan Derman, Varşova Paktı’nın çökmesinden sonra NATO’nun askeri olmaktan ziyade siyasi bir örgütlenme olarak karşımıza çıktığı değerlendirmesini yapmıştır.

Doğu Akdeniz’deki gerilim bağlamında Derman, Amerika’nın Doğu Akdeniz’deki doğal gaz rezervleri üzerinde hakimiyet kurmaya çalıştığını, bunun yanı sıra İngiltere’nin de bölgede askeri üsleriyle varlık gösterdiğini ifade etmiştir. Derman, Rusya’nın da Doğu Akdeniz’de önemli bir aktör olmaya çalıştığını, Moskova yönetiminin Kırım’la Karadeniz’de elde ettiği jeopolitik üstünlüğün benzerini, Kıbrıs üzerinde hakimiyet kurarak Akdeniz’de de gerçekleştirmek istediğini öne sürmüştür.

Sözlerine Suriye Krizi hakkındaki değerlendirmeleriyle devam eden Derman, sahada varlık gösteren terör örgütlerinin özellikle Türkiye’nin kontrolünde olan bölgelerde gerçekleştirdikleri saldırılara devam etmeleri halinde Ankara yönetiminin bahse konu örgütlere müdahale etmesi gerektiğini ifade etmiştir. Söz konusu müdahalenin gecikmesi halinde ise Türkiye’nin ödeyeceği faturanın ağırlaşabileceği uyarısında bulunmuştur.   

ABD’nin Suriye’deki pozisyonuna açıklık getiren Derman, Washington yönetiminin önceliğinin Ortadoğu’da istikrarın sağlanması olmadığını ifade etmiştir. ABD’nin nihai hedefinin ise Doğu Akdeniz’deki üslere yerleşmek ve bölgedeki enerji kaynaklarına sahip olmak olduğunu söylemiştir. Bölgede mevcut güç unsurlarından İran, Rusya ve Çin’in ise ABD’nin  amaçları için bir tehdit oluşturduğunu ifade eden Derman, Türkiye’nin bu denklemdeki kilit rolüne dikkat çekmiştir.  

Prof. Dr. Giray Saynur DERMAN
Prof. Dr. Giray Saynur DERMAN
Prof. Dr. Giray Saynur Derman halen Marmara Üniversites, İletişim Fakültesi Halka İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Kişilerarası İletişim Anabilim Dalında görev yapmaktadır. 1991 yılında Lisans, 1995 yılında, Yüksek Lisans, 2003 yılında doktora eğitimini Marmara Üniversitesi’nde Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü’nde tamamlamıştır. 1992-2003 Yılları arasında Marmara Üniversitesi’nde Araştırma Görevlisi, 2004-2011 yılları arasında Sakarya Üniversitesinde Yrd. Doç. Dr. ve 2011-2016 yılları arasında Doç. Dr. Akademik ünvanıyla aynı üniversitenin uluslararası ilişkiler bölümünde çalışmıştır. Uzmanlık alanı Türk Dış Politikası, Siyasi Tarih, Uluslararası ilişkiler üzerinedir. Başlıca ilgi alanları Türkiye- Rusya, ABD, AB İlişkileri, Ukrayna-Kırım, Orta Asya, Kafkasya, Balkanlar, Orta Doğu ve Karadeniz Bölgesi'nin dış ve güvenlik politikaları olup, etnik çatışma alanları, ve dış politika analizi de ilgi alanları arasındadır. “Siyasi Tarih”, “Türk Dış Politikası”, “Türk Dünyasında Siyasi Gelişmeler”, “Kafkasya’da Siyasi Gelişmeler”, “Dış Politika Analizi”, “Diplomatik Yazışmalar” lisans dersleri, “Rus Dış Politikası”, “Rusya Tarihi”, “Rusya-AB ilişkileri”, “AB’nin Orta Asya ve Kafkasya Ülkeleri ile İlişkileri” yüksek lisans dersleri ve “Global Politikalarda Karadeniz”, “Bölgesel ve Küresel Güçlerin Orta Asya-Kafkasya Politikaları” doktora derslerini vermektedir. Çok sayıda ulusal ve uluslararası bildiri, makale ve kitapları bulunmaktadır.1905-1907 Yılları Rusya Müslümanlarının Siyasi Kimlik Arayışı, (İst. Doğu Kütüphanesi Yayınları 2008), Blue Black Sea: New Dimensions of History, Security, Strategy, Energy and Economy, (İngiltere,Cambridge Scholars Publishing 2013), Ukranian Foreign Policy and the Internal Determinants, (Almanya, Berlin Lambert Academic Publishing 2015), Rus Dış Politikasındaki Değişim ve Kremlin Penceresinden Yeni Ufuklar, (Ankara SRT Yayınları, 2016) kitaplarının yazarıdır. En son çalışması The Struggle for Power in Central Asia and the Caucasus: Geopolitics and the Great Game After the Cold War, (İngiltere Tauris 2017)’dır. Amerika Birleşik Devletleri University of Texas/UTD, St. Petersburg Devlet Üniversitesi ve Kırım Devlet Sanayi ve Pedagoji Enstitüsü’nde misafir akademisyen olarak görev yapmıştır. İngilizce, Rusça ve Kırım Tatarcası bilmektedir.