Tarih:

Paylaş:

CIS İcra Direktörü Tom Switzer: “Japonya, Avustralya, Güney Kore ve Filipinler, Tercihini Yaptı.”

Benzer İçerikler

Bu yazı şu dillerde de mevcuttur: English Русский

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Asya-Pasifik’teki müttefikleriyle askeri işbirliğini arttırmak suretiyle Çin’i çevreleme stratejisine hız verdiği görülmektedir. Washington, son aylarda özellikle Tayvan’a yakın olan Japonya ve Filipinler gibi ülkelerle askeri işbirliğini derinleştirmeye odaklanmıştır. Bu işbirliklerinin bölgedeki diğer müttefik devletlere doğru yayılması söz konusudur. Örneğin 2022 yılının Aralık ayında Avustralya, ülkedeki Amerikan askerlerinin sayısının arttırılmasını ve yeni savunma sanayi üssünün kurulmasını kabul etmiştir.

Bu kapsamda Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi (ANKASAM), ABD’nin Çin’i kuşatma stratejisinin Güneydoğu Asya’ya olan etkilerini değerlendirmek üzere Avustralya’daki Bağımsız Çalışmalar Merkezi’nin (CIS) İcra Direktörü Tom Switzer’den aldığı görüşleri dikkatlerinize sunmaktadır.

1. ABD’nin Çin’i kuşatma stratejisinin Güneydoğu Asya ülkelerini olumsuz etkilediğini düşünüyor musunuz?

Bu konuda farklı görüşler vardır. Fakat Güneydoğu ülkelerinin çoğunun ABD’nin barışı korumak için bölgeye daha fazla angaje olmasını isteyeceği konusunun şüpheli olduğu ifade edilmelidir.

2. Güneydoğu Asya ülkelerinin Çin’e olan ekonomik bağımlılığı, bu ülkeleri ABD’yi desteklemekten alıkoyuyor mu?

Bu konuda farklı fikirler vardır. Bölgedeki çoğu devlet, ulusal çıkarları doğrultusunda bölgesel dengeyi korumak istemektedir. Aslında devletler, bu politikaları nesillerdir devam ettirmektedir. Bu nedenle aktörler, en güçlü stratejik oyuncunun (ABD) bölgeye bağlı kalmasını arzularken; en büyük ticaret ortaklarına (Çin) da kolay erişim sağlama arzusundadır. Dolayısıyla bölgesel dengeyi ciddi şekilde değiştiren hiçbir şey onların ulusal çıkarına değildir.

3. Devletlerin bölge merkezli politikalardan uzaklaşıp ABD’nin blok politikalarına uyum sağladığını düşünüyor musunuz?

Yalnızca birkaç ülke; Japonya, Avustralya, Güney Kore ve Filipinler, tercihini yaptı ve artık bu ülkeler, deyimi yerindeyse, aynı anda iki ata birden oynamıyor. Singapur ve Endonezya gibi çoğu bölge ülkesi ise bu riskten kaçınmaya çalışmaktadır.

4. ABD’yi ve politikalarını en çok destekleyen bölge ülkeleri hangileridir? 

Dilleri farklı olabilir. Ancak en güvenilir Amerikan müttefikleri; Japonya, Güney Kore, Avustralya, Filipinler, Vietnam ve Hindistan’dır.

5. Güney Çin Denizi’ndeki çekişmelere rağmen Çin’e en yakın ülkeler hangileridir?

Sadece Kuzey Kore, Laos ve Kamboçya, Çin’le paralel bir yaklaşımı savunmaktadır. Ancak Kuzey Kore, daha ziyade “yalnız bir kurt” olarak kabul edilmektedir.


Tom Switzer

Tom Switzer, Avustralya merkezli Bağımsız Çalışmalar Merkezi’nin (CIS) İcra Direktörü’dür ve ABC Ulusal Radyosu’nda “Between the Lines” programının sunuculuğunu yapmaktadır. Ayrıca “The Australian”, “The Australian Financial Review” ve “Sky News Australia” gazetelerine düzenli olarak katkıda bulunmaktadır.

Uluslararası düzeyde ise “Wall Street Journal”, “New York Times”, “Washington Post”, “The Spectator”, “Financial Times”, “Foreign Affairs”, “The National Interest”, “The American Interest” ve “The American Conservative” için makaleler kaleme almıştır. Ayrıca Switzer; “CNN”, “CNBC”, “Bloomberg”, “Al Jazeera”, “Sky News”, “SBS”, “Seven”, “Nine”, “Ten” ve “ABC” radyo ve televizyonlarında da çeşitli programlara katılmıştır.


Dr. Cenk TAMER
Dr. Cenk TAMER
Dr. Cenk Tamer, 2014 yılında Sakarya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun olmuştur. Aynı yıl Gazi Üniversitesi Ortadoğu ve Afrika Çalışmaları Bilim Dalı’nda yüksek lisans eğitimine başlamıştır. 2016 yılında “1990 Sonrası İran’ın Irak Politikası” başlıklı teziyle master eğitimini tamamlayan Tamer, 2017 yılında ANKASAM’da Araştırma Asistanı olarak göreve başlamış ve aynı yıl Gazi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Doktora Programı’na kabul edilmiştir. Uzmanlık alanları İran, Mezhepler, Tasavvuf, Mehdilik, Kimlik Siyaseti ve Asya-Pasifik olan ve iyi derecede İngilizce bilen Tamer, Gazi Üniversitesindeki doktora eğitimini “Sosyal İnşacılık Teorisi ve Güvenlikleştirme Yaklaşımı Çerçevesinde İran İslam Cumhuriyeti’nde Kimlik İnşası Süreci ve Mehdilik” adlı tez çalışmasıyla 2022 yılında tamamlamıştır. Şu anda ise ANKASAM’da Asya-Pasifik Uzmanı olarak görev almaktadır.