Tarih:

Paylaş:

ANKASAM Stratejik Araştırmalar Merkezi Avrasya Danışmanı Prof. Dr. Giray Saynur DERMAN Bengütürk TV’de (04.03.2019)

Benzer İçerikler

ANKASAM Stratejik Araştırmalar Merkezi Avrasya Danışmanı Prof. Dr. Giray Saynur Derman 04.03.2019 tarihinde Bengütürk TV’de yayınlanan “Haftaya Bakış” programında “Dış Politikadaki Son Gelişmeler “ kapsamında İran özelinde değerlendirmelerde bulundu.

Bu bağlamda Derman, Astana süreci ve Soçi Zirvesi’ni de göz önünde bulundurarak Rusya, Türkiye ve İran’ın politikalarının Suriye’nin geleceğinde önemli bir rol oynayacağını belirtti. Beşar Esad’ın İran ziyaretinin çok büyük yankılar uyandırdığını söyleyen Derman, bu bölgede İran yönetimi ve Esad rejimi arasında oluşabilecek bir iş birliğine İsrail ve Amerika’nın karşı çıkacağını ifade etti. Ayrıca bu görüşmeyle eş zamanlı olarak gerçekleşen Netanyahu’nun Moskova ziyaretinin ve burada Putin’le görüşmesinin de bunun bir yansıması olduğunu sözlerine ekledi.

Rusya cephesinden Putin-Netanyahu görüşmesindeki amacın ticaret, ekonomi, uluslararası alanda iş birliği olduğu açıklamasının yapıldığını, görüşmenin politik kaygılar gütmediğinin söylendiğini belirtti. Buna karşın arka planda bir gizli anlaşma olabileceği söylemlerine de yer verdi. Bunun yanında Derman; “Putin bu görüşmede her ne kadar bunu doğrudan dile getirmemiş olsa da İran’ın bölgeden çekilmesi konusu gündemdeydi.” sözlerine yer verdi. Ayrıca Derman; “Rusya’nın en son Netanyahu ile olan anlaşmasında İran’ın bölge dışı bırakılması bütün işleri değiştirecektir. Yani olay iyice üç bilinmeyenli denkleme dönüştü.” ifadelerinde bulundu.

Derman, Rusya’nın şimdiye kadar bölgede birtakım önlemler aldığını ve bu bağlamda Suriye’de kurduğu üsler sayesinde Esad rejimine çok da ihtiyacı kalmadığını söyledi. Tüm amacı İran’ın Suriye’deki etkisini kırmak olan İsrail’in, Rusya’nın bölgedeki etkin konumu nedeniyle Rusya’yla görüşmekte olduğunun altını çizdi.

İran’ın kuzeyinin Güney Azerbaycan olduğunu ve burada 40 milyon Azeri Türkü’nün yaşadığına da değinen Derman, bunu kimsenin dile getirmediğinden yakındı. SSCB’nin dağılmasından sonra Rusya’nın bu dönemdeki tavrının çok önemli olduğundan bahseden Derman, bu dönemde Rusya’nın Ermenistan’ın yanında yer aldığını ve aynı zamanda İran’ın desteğini aldığını sözlerine ekledi. Ayrıca Rusya’nın, Güney Azerbaycan ile Kuzey Azerbaycan’ın birleşmesini kesinlikle istemediğini vurguladı. Derman; “Ortadoğu’da oynanan bütün oyunlar kan ve petrol üzerinedir.” diyerek açıklamalarına son verdi.

Prof. Dr. Giray Saynur DERMAN
Prof. Dr. Giray Saynur DERMAN
Prof. Dr. Giray Saynur Derman halen Marmara Üniversites, İletişim Fakültesi Halka İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Kişilerarası İletişim Anabilim Dalında görev yapmaktadır. 1991 yılında Lisans, 1995 yılında, Yüksek Lisans, 2003 yılında doktora eğitimini Marmara Üniversitesi’nde Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü’nde tamamlamıştır. 1992-2003 Yılları arasında Marmara Üniversitesi’nde Araştırma Görevlisi, 2004-2011 yılları arasında Sakarya Üniversitesinde Yrd. Doç. Dr. ve 2011-2016 yılları arasında Doç. Dr. Akademik ünvanıyla aynı üniversitenin uluslararası ilişkiler bölümünde çalışmıştır. Uzmanlık alanı Türk Dış Politikası, Siyasi Tarih, Uluslararası ilişkiler üzerinedir. Başlıca ilgi alanları Türkiye- Rusya, ABD, AB İlişkileri, Ukrayna-Kırım, Orta Asya, Kafkasya, Balkanlar, Orta Doğu ve Karadeniz Bölgesi'nin dış ve güvenlik politikaları olup, etnik çatışma alanları, ve dış politika analizi de ilgi alanları arasındadır. “Siyasi Tarih”, “Türk Dış Politikası”, “Türk Dünyasında Siyasi Gelişmeler”, “Kafkasya’da Siyasi Gelişmeler”, “Dış Politika Analizi”, “Diplomatik Yazışmalar” lisans dersleri, “Rus Dış Politikası”, “Rusya Tarihi”, “Rusya-AB ilişkileri”, “AB’nin Orta Asya ve Kafkasya Ülkeleri ile İlişkileri” yüksek lisans dersleri ve “Global Politikalarda Karadeniz”, “Bölgesel ve Küresel Güçlerin Orta Asya-Kafkasya Politikaları” doktora derslerini vermektedir. Çok sayıda ulusal ve uluslararası bildiri, makale ve kitapları bulunmaktadır.1905-1907 Yılları Rusya Müslümanlarının Siyasi Kimlik Arayışı, (İst. Doğu Kütüphanesi Yayınları 2008), Blue Black Sea: New Dimensions of History, Security, Strategy, Energy and Economy, (İngiltere,Cambridge Scholars Publishing 2013), Ukranian Foreign Policy and the Internal Determinants, (Almanya, Berlin Lambert Academic Publishing 2015), Rus Dış Politikasındaki Değişim ve Kremlin Penceresinden Yeni Ufuklar, (Ankara SRT Yayınları, 2016) kitaplarının yazarıdır. En son çalışması The Struggle for Power in Central Asia and the Caucasus: Geopolitics and the Great Game After the Cold War, (İngiltere Tauris 2017)’dır. Amerika Birleşik Devletleri University of Texas/UTD, St. Petersburg Devlet Üniversitesi ve Kırım Devlet Sanayi ve Pedagoji Enstitüsü’nde misafir akademisyen olarak görev yapmıştır. İngilizce, Rusça ve Kırım Tatarcası bilmektedir.