Tarih:

Paylaş:

ANKASAM Başkanı Prof. Dr. Mehmet Seyfettin Erol’un 15’inci Yüzyılda Başlayan Sömürge Dönemi Faaliyetlerinin İklim Krizindeki Rolü ve Kolonyal Ülkelerin İklim Krizi Hakkındaki Değerlendirmeleri Anadolu Ajansı’nda Yayınlandı

Önerilenler

Bu yazı şu dillerde de mevcuttur: English Русский

Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi (ANKASAM) Başkanı Prof. Dr. Mehmet Seyfettin Erol’un 15’inci yüzyılda başlayan sömürge dönemi faaliyetlerinin iklim krizindeki rolünü ve kolonyal ülkelerin iklim krizi konusundaki tutumlarını Anadolu Ajansı’na (AA) değerlendirdi. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin 2022 senesinde hazırladığı raporda ilk defa küresel iklim krizinin nedenleri arasında sömürgecilikten bahsedildiğini söyleyen Erol, sömürgeci devletlerin ele geçirdikleri bölgelerde ormanlık alanları tarım alanına çevirdiğini veya yer altı kaynaklarına ulaşmak için Afrika ve Latin Amerika’da ormanları yok ettiğini hatırlattı.

Ayrıca Erol, Batılı ülkelerin “Beyaz adamın yükü” söylemiyle sömürdüğü ülkelere müdahalelerini meşrulaştırmaya çalıştığını anımsatarak “Sömürgecilik, neden olduğu iklim kriziyle kalıcı tahribata, önlenmesi zor ve maliyetli tehdide yol açtı. Buna rağmen sömürgeci ve Batı merkezli kapitalist devletler, mevzubahis tehditle mücadele etmek için çeşitli imkanlara sahip; ancak iklim krizinin siyasi, sosyal ve ekonomik kapasitesi zayıf devletler ve toplumların yok oluşunu beraberinde getirebilir.” dedi.

Habere ulaşmak için tıklayınız.