Tarih:

Paylaş:

Özbekistan Ulaştırma Bakanı: “Orta Koridor, doğu-batı transit geçişinde halihazırda önemli bir rol oynuyor”

Önerilenler

Bu yazı şu dillerde de mevcuttur: English Русский

Özbekistan Ulaştırma Bakanı İlham Mahkamov, cuma günü Trend’e verdiği özel mülakatta, “Orta Koridor, halihazırda doğu ile batı arasındaki transit geçişte ana rollerden birini oynuyor” ifadelerini kullandı.

Sözlerinin devamında Mahkamov, “Bu koridorun geliştirilmesinde Azerbaycan, Kazakistan ve Türkmenistan’dan meslektaşlarımızla daha da aktif bir şekilde işbirliği yapmayı amaçlıyoruz.” diye konuştu.

Özbekistan’ın ihracat ve ithalat rotalarını çeşitlendirmekle ilgilendiğini ve hatta buna zorlandığını söyledi.

Ayrıca Mahkamov, “Transit akışları arttırmak ve aynı zamanda kargo taşıma rotalarını çeşitlendirmek, ithal ve ihraç ettiğimiz mallar için yeni koridorlar bulmak zorundayız. Bunun nedeni jeopolitik durum, çünkü tüm lojistik zinciri değişti.” değerlendirmesini yaptı.

Bakan, Orta Koridor’a katılan ülkelerin, her şeyden önce tarifeler ve altyapı konusunda hala üzerinde çalışacakları çok şey olduğunu belirtti.

“Orta Koridor tarifeleri bugün Kuzey ve Güney rotalarına kıyasla çok rekabetçi değil. Üzerinde mutabık kaldığımız indirim, diğer koridorlara kıyasla demiryolu yük trafiği açısından durumu dengeleyecektir” diyen Bakan, tarifelerde yüzde 50’lik bir indirimden bahsettiklerini vurguladı.

“Beş taraflı formatta, bu güzergahın geçtiği ülkelerin demiryolu idareleri, tarife tercihleri konusunda anlaşmaya vardı. Bunun koridor boyunca yük trafiği hacminin artmasına yardımcı olacağına inanıyorum” diyen Mahkamov’a göre; Orta Koridor büyük bir potansiyele sahip.

Son olarak Bakan, “Elbette hala ele alınması gereken altyapı sorunları var. Koridorun trafik sıkışıklığı yaşanan bazı bölümlerini genişletmemiz gerekiyor. Ancak Kazakistan ve Türkmenistan’ın yanı sıra Azerbaycan ve Gürcistan’dan meslektaşlarımızın mevcut sorunları çözmek için nasıl çalıştıklarını görüyoruz ve bu da bize Orta Koridor’un ana transit güzergahlarından biri olacağına dair güven veriyor” ifadelerini kullandı.

ITF Sürdürülebilir Ekonomiler için Ulaştırma Zirvesi’nin Litvanya başkanlığında 22-24 Mayıs 2024 tarihlerinde Leipzig’de (Almanya) düzenleneceği unutulmamalıdır. Katılımcılar, ulaştırmanın çevresel ve sosyal sürdürülebilirliği teşvik ederken ekonomik büyümeye nasıl katkıda bulunabileceği konusunda fikir alışverişinde bulunacaklar.

Uluslararası Taşımacılık Forumu (ITF), aralarında Azerbaycan’ın da bulunduğu 60’tan fazla ülkenin katıldığı hükümetler arası bir organizasyondur.

ITF, 1953 yılından bu yana faaliyet gösteren Avrupa Ulaştırma Bakanları Konferansı’nın (ECMT) halefi olarak 2006 yılında OECD bünyesinde kurulmuştur.

https://www.trend.az/business/transport/3903702.html